(...) Bijna al deze mensen hebben een tv-kaart in de pc zitten om zo toch tv te ...

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

21-09-2006, 00:00

Vraag

Zelf ben ik hervormd en heb wel een tv, toch heb ik hier een vraag over. Ik weet dat het niet toegestaan is om tv thuis te hebben. Tenminste veel gereformeerden hebben dit niet. Nu kom ik voor mijn werk wel eens bij mensen (streng gereformeerden) thuis die problemen hebben met de computer. Bijna al deze mensen hebben een tv-kaart in de pc zitten om zo toch tv te kunnen kijken. Mag dit wel?


Antwoord

De televisie is inmiddels een tamelijk breed geaccepteerd medium, ook in de gereformeerde gezindte. (Hoewel ik zelf behoor tot de weinigen die er geen hebben. Ik zeg dat zonder pretenties.) De computer is zo goed als algemeen aanvaard en (dankbaar) gebruikt. Zeker, hier en daar in het kerkelijke veld wordt er nog indringend gewaarschuwd tegen het bezit en gebruik van de tv en ook tegen (open) internet en 'games' op de pc. Terecht wordt er gewezen op de geweldige gevaren van zowel het één als het ander. Overigens niet alleen door rechtzinnige ambtsdragers! Ook vanuit het seculiere veld (psychologen, pedagogen, etc.).
 
En ondertussen... Terwijl we bij de voordeur misschien dan toch nog krampachtig(?)  bezig zijn de tv buiten te houden, komt een veel erger kwaad via de achterdeur binnen. Allerhande DVD's, geestdodende spelletjes, msn-tijdverdrijf, etc. De gereformeerde gezindte is druk bezig met haar media-inhaalslag. Een beetje dominee of catecheet werkt met audiovisueel materiaal om zijn jongeren te boeien. Iedereen doet mee. Anders "doe je niet mee"! Een niet te keren ontwikkeling, lijkt het.
 
Waar gaat het om? Dat je al dan niet tv hebt en gebruikt? Dat je tv weert en ondertussen internet toestaat (en begeert...)? Waar het om gaat is: Vrees God en houdt Zijn geboden. Laat je leven leiden door Gods Woord en liefde. "HEERE, wat wilt Gij dat ik doen zal?" Daarbij heb je aan je buurman even geen boodschap. Niet wat híj doet of laat is voor jou bepalend, maar wie God is en wat Hij van je vraagt. Zeker de (vermeende) hypocrisie van je naaste kan je irriteren en als heel onwaarachtig bij je overkomen. Maar jij hebt zelf je eigen verantwoordelijkheid tegenover God, jezelf en je naaste. Lees in dit verband ook eens Rom.14.
 
Wat wel mag of niet mag, wordt door God bepaald. Niet door het algemeen (veranderend) gevoelen of de algemene tendens. Nee! Wat wel of niet mag, hoef jij voor een ander niet te beslissen. Wel mag je zeggen tegen je vriend, je kennis, je naaste: normeer je leven aan het Woord van God! Maar... doe dat dan zelf ook! En: bid om die genade! Wied vooral in je eigen mediatuintje!

Kand. G. A. van Ginkel

Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
167 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik zou graag een vraag stellen over Handelingen van de apostelen 8:14-16. Daarin staat dat bepaalde mensen (Samaria) het Woord hadden aangenomen (vers 14), maar de Heilige Geest was nog op niemand van...
Geen reacties
21-09-2015
Sinds een half jaar heb ik een relatie met een Chr. Gereformeerde jongen. Ik ben echter niet gelovig en weet vrij weinig van wat het geloof precies inhoudt. Toen we verliefd werden wilde hij in eerste...
Geen reacties
21-09-2016
Wie kan mij iets vertellen over de invloed die Borderline kan hebben op je relatie met de Heere. Is het mogelijk dat je merkt dat de Heere zich teruggetrokken heeft en dat je opeens in je hele belevin...
Geen reacties
21-09-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering