Kanseltaal

Ds. C. Harinck / Geen reacties

17-06-2006, 00:00

Vraag

Al geruime tijd lees ik preken van Ger. Gemeente-predikanten. Preken die inhoudelijk voluit Bijbels zijn, met een gezonde balans tussen wet en evangelie. Omdat ik zelf niet afkomstig ben uit de Ger. Gemeenten valt me een ding op. Het betreft het taalgebruik, dat niet alleen wat archaïsch is zo nu en dan, maar tegelijk gekenmerkt wordt door consequentiefouten. Met name in het gebruik van de genitief zijn veel predikanten niet consequent. Het kan dan gebeuren dat in een en dezelfde zin de genitief geconstrueerd wordt met “des” en  “van de”. Welk doel dient dit? Is dit een cultureel verschijnsel?


Antwoord

De kanseltaal in de Gereformeerde Gemeente is beïnvloed door de Statenvertaling en de preken van oudvaders. Dit is een gevolg van met die bijbel omgaan en die oudvaders lezen en zich met hen eensgeestes vinden. Er is ook een andere zijde. Sommigen bedienen zich extra van oude gezegden en oud taalgebruik omdat dit in de oren van de mensen ouderwets en dus zuiver en degelijk klinkt. Het is dan aangeleerd en niet meer spontaan. De Schrift leert dat we gezond in de leer en ook in de taal moeten zijn. Op de Pinksterdag heeft God en voor gezorgd dat de mensen in hun taal en goed verstaanbaar werden aangesproken. Er is een kanseltaal, maar dat wordt bepaald door 'goed' en 'verstaanbaar' Nederlands.
 
Ds. C. Harinck

Tags in dit artikel:

preek
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Harinck

  • Geboortedatum:
    09-04-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
250 artikelen
Ds. C. Harinck

Bijzonderheden:

Emeritus

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Is het normaal dat er naarmate je ouder wordt steeds meer haren op je lichaam komen en ze ook steeds langer worden? Zelfs op borsten, buik en rug? (een meisje).  
Geen reacties
17-06-2009
In mijn gemeente worden de werkelijke gevolgen van het niet tot bekering komen niet zo genoemd. Doordat ik via de middelen van de kerktelefoon naar een kerk van een andere denominatie ben gaan luister...
Geen reacties
17-06-2017
Mijn vriendin zit met een zaak waar ze niet zo uit komt. Ik kan haar niet verder helpen en wil toch advies hierover. Ik wil met haar blijven praten en haar helpen. Zij heeft al een aantal jaren een re...
6 reacties
17-06-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering