Doodswens

Ds. J. IJsselstein / Geen reacties

10-10-2023, 10:11

Vraag

Ik ben een meisje van 20. Pasgeleden heb ik een vriendin verloren door euthanasie. Sinds mijn dertiende heb ik al hulp. Ik ben momenteel al meer dan een jaar opgenomen in een gesloten instelling. Ik heb een doodswens. Ik voel de duivel in mij. Hij bezorgt me de heftigste aanvallen. Ik moet soms mensen vermoorden om de duivel rustig te krijgen. Ik vecht er tegen, maar ik ben op. Meerdere suïcide pogingen, zelfverwonding, autisme, adhd, chronische spanning, chronisch suïcidaal, enzovoorts. Eind oktober heb ik een gesprek om te kijken hoe ik het beste dood kan en of het überhaupt mag. Ik weet het ook allemaal niet. Soms twijfel ik, maar heel vaak probeer ik mezelf te doden. Ik kan zo niet verder. Help!


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je hebt veel meegemaakt. En je maakt veel mee. Je bent op. Zo kan je niet verder. Je snapt dat ik je met zulke grote (levens)vragen op afstand, op papier, niet kan helpen. Is er in de instelling waar je bent pastorale hulp beschikbaar van een predikant of pastoraal werker? Zo niet, vraag daar dan om. Probeer samen met je behandelaar in contact te komen met zo iemand. Om samen rustig na te denken over die aspecten van je problemen, die ook te maken met het geloof en met God.
 
Voor mij is het veel te simpel om daar zo maar iets over te zeggen. Ik kan zeggen (en dat doe ik dan toch maar) dat er altijd hulp is bij God en dat er redding is door de Heere Jezus Christus. Maar zoiets zeggen op afstand is lastig, omdat ik in zo’n geval ook graag je reactie daarop zou horen, om daar samen verder over te praten. Elkaar een helpende hand toesteken kan eigenlijk pas als je elkaar ontmoet, als je elkaar een beetje kent van mens tot mens. In een ‘pastoraal gesprek’. Ik wil je aanmoedigen daarom te vragen. Iedere instelling zal bereid zijn om mee te werken aan zo’n verzoek. 

Van harte hulp en redding van God toegewenst.

Ds. J. IJsselstein

Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. IJsselstein

  • Geboortedatum:
    14-07-1965
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kapelle
  • Status:
    Actief
19 artikelen
Ds. J. IJsselstein

Bijzonderheden:

Website: Leespreken.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een poosje geleden verkracht! Ik heb wel hulp, maar ik durf veel dingen niet te zeggen! Ik ben inwendig toegetakeld met een mes. Ik ben nu bang dat er iets niet goed zit, zou dat kunnen? Ik ben...
Geen reacties
10-10-2005
In de hemel zullen huizen zijn. Is het dan wel zo zeker dat daar geen huwelijken meer zijn? Het huwelijk is toch een paradijsbloem?
5 reacties
10-10-2011
Mijn meester heeft soms van die aanvallen waarbij hij erg boos wordt. Dan is hij soms boos op een leerling die hem lastig valt. Hij heeft al een paar keer een jongen uit de klas gegooid en geschopt. N...
Geen reacties
10-10-2004
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering