Geestelijke psychische dubbelheid

Ds. A. de Lange / Geen reacties

16-03-2023, 09:55

Vraag

Ik las op Refoweb het antwoord 'Heere, bevrijd me van weerstand' van ds. A. De Lange. Ik ben niet de vraagsteller, maar het komt me wel heel bekend voor. In zijn antwoord stond onder andere dit:

“c. En het kan ook zijn dat je met een meer psychische kwestie van doen hebt: mensen die nogal gevoelig zijn, krijgen in hun geest soms een ontregelende reactie van afweer tegen wat ze het meest verlangen (psychische dubbelheid).”

Ik denk dat ik daar ook last van heb. Een schreeuw naar God, maar als verzet bespeur ik ook spot, hoon en sarcasme in mezelf. Kan iemand mij meer vertellen over die “geestelijke psychische dubbelheid”?


Antwoord

Ik weet niet of ik als predikant echt wat meer kan vertellen over deze kwestie. Ik signaleer door de jaren heen in pastorale contacten met heel wat pastoranten wat ik kort samengevat heb met “mensen die nogal gevoelig zijn, krijgen in hun geest soms een ontregelende reactie van afweer tegen wat ze het meest verlangen (psychische dubbelheid).” En ik ben geneigd te denken dat deze ‘psychische dubbelheid’ bij iedereen wel een beetje sluimert. Wij mensen worden soms van binnen wat boosaardig, gemeen en verkeerd tegen degene/datgene wat ons het liefst is. Iemand met meer psychologische kennis kan me daarin misschien aanvullen of corrigeren. 

Zelf ben ik geneigd om de gevolgen van de zonde ook daarin op te merken. Ondertussen zijn de gevoeligste mensen er het meest vatbaar voor en die gevoeligste mensen zijn niet de slechtste mensen, want ze zijn het minst geneigd een ander te kwetsen.
 
De weg die ik pastoraal gezien in de vorige beantwoording wees, zou ik, anders verwoord, nog een keer willen wijzen: Ga ermee naar de Heere Jezus zoals de vader van de maanzieke jongen. Hij gaf zichzelf in zijn ‘dubbelheid’ aan de Heere Jezus over: “Ik geloof , Heere! Kom mijn ongeloof te hulp” (Markus 9:24).

A. de Lange,
Nieuw-Lekkerland

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. de Lange

  • Geboortedatum:
    06-03-1960
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Nieuw-Lekkerland
  • Status:
    Actief
193 artikelen
Ds. A. de Lange

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe komt het dat wij mensen (ik heb het wel) bang zijn voor bijvoorbeeld natuurrampen, terwijl je ook wat kan overkomen met de fiets, auto of ziekte? Ik bid er elke dag voor dat ons als gezin niets za...
Geen reacties
15-03-2013
Kan je huis occult belast zijn? Hoe weet je dat en wat kun je er aan doen (naast bidden en zoeken of er foute dingen in je huis zijn)?
1 reactie
15-03-2013
Veel van mijn vragen die ik eerder had zijn beantwoord door deze site. Echt heel fijn en leerzaam! Toch zijn er nog vragen over het geloof en het leven waar ik graag antwoord op zou willen hebben van ...
Geen reacties
15-03-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering