Verdiepen in kruiden en planten

Redactie Refoweb / 1 reactie

14-12-2022, 08:00

Vraag

Ik wil me gaan verdiepen in kruiden en planten. Vaak wordt dat gelinkt aan hekserij, maar daar wil ik absoluut niets mee te maken hebben. Ik zie de planten en kruiden als een natuurlijk geneesmiddel van God en tegenwoordig zijn er aan voedsel zoveel niet-natuurlijke stoffen toegevoegd, dat ik het op een meer natuurlijke manier wil proberen. Maar mag dat vanuit Bijbels perspectief? En hoe kun je dat het beste doen? Ik kan niet goed vinden waar ik mijn vragen kan stellen dus doe ik het hier.


Antwoord

In de vraag lees ik twee vragen: mag ik mij in kruiden verdiepen en als tweede, mag ik op een natuurlijke manier voeding gaan gebruiken? Op beide vragen wat mij betreft een ja, dat mag. Het verdiepen in kruiden en planten is denk ik, maar dat is mijn persoonlijke mening, goed. Wij hebben kruiden en planten gekregen om er verstandig mee om te gaan.

Kunnen planten en kruiden een natuurlijke geneeskrachtige werking hebben? In veel gevallen wel, met als kanttekening dat er naar mijn idee misschien nog wel veel meer in zit dan wij als mensen denken/weten en/of vermoeden. 

Voor wat betreft onze voeding, er worden inderdaad veel overbodige, (niet) natuurlijke middelen toegevoegd om het aangebodene  de uitstraling/smaak/houdbaarheid etc. te geven. Even een voorbeeld (er zijn er veel meer!!): een mooie onbeschadigde, glimmende appel geïmporteerd uit een ver land die is voor zien van een laagje wax. De gebruikte wax, daar doet ons lichaam niets mee. Onbeschadigde appels; welke bestrijdingsmiddelen zijn er gebruikt? Zitten er op de appel misschien ook nog residuen van bestrijdingsmiddelen? Een eigen (gedeelde) moestuin om daarin groenten en fruit te telen is vanuit meerdere oogpunten een verstandiger besluit. Je hebt dan overzicht wat en waarmee product is behandeld en het bevat geen overbodige toevoegingen etc. om een product langer houdbaar te maken. Naar alle waarschijnlijkheid is een product uit eigen tuin minder fraai om te zien dan die uit een winkel. Een kwestie van keuzes maken.

Hoe je dat het beste kan doen? Gewoon goed nadenken en een eigen bewuste  keuze maken. 

Met vriendelijke groet,

Jan van Stuijvenberg
docent voedingsleer

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2359 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Rembrand
14-12-2022 / 10:07
Tot voor, in de geschiedenis, kort , waren er alleen kruiden en natuurlijke planten, vruchten, knollen e.d. om te gebruiken en te eten.
Wellicht moeten we ons afvragen of het gebruik van gif en allerlei veredeling techniek wel in lijn is met de Bijbel.

Terug in de tijd

Ik loop al een tijdje met de volgende vraag rond: kan je als christen op Wilders van de PVV stemmen? Ik volg de politiek op de voet en interesseer me in verschillende politieke partijen. Geert Wilde...
4 reacties
13-12-2016
De laatste tijd heb ik me intensief verdiept in de bijbel en ook belijdenis van mijn geloof af mogen leggen in de CGK. Eigenlijk vind ik alles heel mooi en rijk in het geloof: het evangelie, de kerkdi...
Geen reacties
13-12-2003
In zonde vallen of in zonde leven? Ik worstel al jaren met eten. Ben vanaf mijn 17e regelmatig aan het lijnen geweest, meestal met succes. Zodra ik stop met lijnen, kom ik aan. Er is geen evenwicht, e...
Geen reacties
13-12-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering