Een tekst krijgen

dr. J. Hoek / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Ik hoor van veel mensen die Christus kennen dat ze door een bepaalde tekst bekeerd werden. Moet je altijd "een tekst krijgen"? Je leert Christus kennen door Woord en Geest. Wordt er onder "Woord" het krijgen van een tekst verstaan, of kun je de hele bijbel daaronder verstaan?


Antwoord

Als antwoord op deze vraag zou ik graag willen verwijzen naar een uitspraak van een van de gebroeders Erskine (bekende predikers uit Schotland, ik weet alleen niet of het een uitspraak van Ralph of van zijn broer Ebenezer is geweest). Deze zegt: de Geest kan een tekst brengen bij ons hart en Hij kan ons hart brengen bij de tekst. De laatste weg is het meest veilig en vast.

Hij bedoelt daarmee dat de Heilige Geest op een bijzonder wijze een tekstwoord of een geestelijk lied ons te binnen kan brengen, zodat er kracht van uitgaat en we erdoor bemoedigd en getroost worden. Dit kan ook gebruikt worden in de weg van bekering.

Maar daarnaast en vooral is het de weg van de Geest om ons met heel ons hart te bepalen bij de tekst, dat wil zeggen het Woord van God zoals dat in de Bijbel tot ons komt en we het lezen bij persoonlijke bijbelstudie of horen onder de verkondiging van het evangelie.

We leren Christus kennen door Woord en Geest. Onder Woord wordt in dit verband niet een bepaald tekstwoord verstaan, maar het hele Woord van God, wat Calvijn genoemd heeft: het gewaad waarin Christus tot ons komt.

Het is zeker mooi en waardevol wanneer we "teksten krijgen", ook al mogen we er nooit een grond van zekerheid van maken. Veel rijker nog is dat ons het volle Woord gegeven is en dat de Geest dit indraagt in ons hart, zodat we eronder leren buigen en erop leren bouwen.

Ds. J. Hoek

Lees meer artikelen over:

geloofszekerheid
Dit artikel is beantwoord door

dr. J. Hoek

  • Geboortedatum:
    04-09-1950
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Inactief
54 artikelen
dr. J. Hoek

Bijzonderheden:
Chr. Hogeschool Ede

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

In Mattheus 19:9 staat het volgende: “Maar Ik zeg u: Wie zijn vrouw verstoot anders dan om hoererij en met een ander trouwt, die pleegt overspel, en wie met de verstotene trouwt, pleegt ook overspel.”...
Geen reacties
30-11-2015
Ik kan niet voor 100 procent achter onze drie formulieren van enigheid staan. Kan ik dan wel belijdenis doen? Ik heb er een bijbelstudie bij gedaan om duidelijk te maken waar ik niet achter kan staan....
Geen reacties
30-11-2001
Wat een heftige tekst kwam ik tegen in Zefanja 1:14-2:3. Ik lees vaak dat de jongste dag een troost moet zijn voor christenen, maar als ik dit lees, word ik er alleen maar onrustig en angstig van! Hoe...
Geen reacties
30-11-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering