Waar 2 of 3 vergaderd zijn in Mijn Naam

Ds. R. W. van Mourik / Geen reacties

09-08-2021, 09:57

Vraag

“Want waar twee of drie vergaderd zijn in Mijn Naam, daar ben Ik in het midden van hen.” Maar de Heere is toch overal? Zijn ogen doorlopen de ganse aarde. Het is toch niet zo dat je alleen Zijn zegen kunt verwachten in nabijheid van bekeerde mensen of tijdens een kerkdienst? Is voor mij niet van toepassing, maar hoe zit dat dan met thuislezers?


Antwoord

Die uitspraak “Waar twee of drie in Mijn Naam bijeen zijn, ben Ik in het midden” wordt vaak op de klank af gebruikt. Als een predikant in een dienst voorgaat waar niet zoveel mensen aanwezig zijn, gebruikt hij deze woorden van Jezus nog weleens. Dat is natuurlijk mooi en het geeft aan dat de Heere in die dienst aanwezig is, maar Jezus bedoelt wel wat anders als Hij dit zegt. Het staat in Mattheüs 18 in het kader van onenigheid binnen de gemeente. Dat moet uitgepraat worden. Hetzij samen, hetzij met een derde erbij. En waar dan het verlangen er is om tot eenstemmigheid te komen, mag je weten dat Jezus daar bij is. In dat kader staat dus die uitspraak van Jezus.

Dat betekent dus dat Jezus niet alleen maar daar is waar minimaal 2 of 3 mensen bij elkaar zijn. Nee, Hij is er ook als je in je eentje ergens de Bijbel opent en/of bidt. Trouwens niet alleen als je dat doet, maar ook in het algemeen. Hij is bij ons in alle omstandigheden van ons leven en waar we ons ook bevinden. Dus een thuislezer mag weten van Gods nabijheid en al zijn er geen bekeerde mensen om je heen, is God er wel. Hij is immers overal en hoe alleen je ook bent. 

Ds. R. W. van Mourik,
Alblasserdam

Dit artikel is beantwoord door

Ds. R. W. van Mourik

  • Geboortedatum:
    07-02-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Alblasserdam
  • Status:
    Actief
135 artikelen
Ds. R. W. van Mourik

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben bijna 17 jaar oud en ben verliefd op een meisje van dezelfde leeftijd, maar ben te verlegen/bang om haar te vragen. Vind mezelf en haar anderzijds te jong, zoals u ook wel vindt, denk ik, maar ...
2 reacties
09-08-2019
Over de wijze en dwaze maagden. Ik heb altijd begrepen dat de olie in de kruiken hun goede werken waren die ze in hun leven gedaan hadden. "Ik was hongerig en dorstig en ge hebt mij te eten en drinken...
15 reacties
09-08-2023
Ik vraag me af of overleden mensen kunnen zien wat er op dit moment gebeurt op aarde. Is dit in de Bijbel terug te vinden?
9 reacties
09-08-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering