Vergoeding als gemoedsbezwaarde of een verzekering

P. M. (Pieter) Oskam / geen reacties

23-03-2021, 08:00

Vraag

Aan iemand van de Gereformeerde Gemeenten. Kunt u het principiële verschil uitleggen tussen verzekerd zijn bij bijvoorbeeld Pro Life of een financiële vergoeding krijgen als gemoedsbezwaarde?

ADVERTORIAL

De leukste vacatures in het onderwijs

CNS Putten bruist. Samenbouwen wij aan het onderwijs van morgen, samen groeien wij. Want samen groeien verbindt. Wil jij met ons meegroeien? Dat kan! Want wij hebben nog een aantal vacatures en gemotiveerde en ondernemende onderwijsprofessionals kunnen wij goed gebruiken.

Meer info...

De leukste vacatures in het onderwijs

Antwoord

Beste vraagsteller,

Op grond van de zorgverzekeringswet zijn ingezetenen van Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Hierop wordt een uitzondering gemaakt voor mensen die op grond van hun levensbeschouwelijke of godsdienstige overtuiging gemoedsbezwaren hebben tegen verzekeringen. In plaats van premies dient dan een bijdrage vervangende belasting te worden betaald aan de Belastingdienst. Ook is er dan geen recht op zorgtoeslag. De Belastingdienst geeft aan het CAK door hoeveel bijdragevervangende belasting is betaald. Wanneer de gemoedsbezwaarde zorgkosten maakt moet hij deze zelf betalen. Voor kosten die anders voor vergoeding vanuit een zorgverzekering in aanmerking komen kan vervolgens wel een beroep worden gedaan op het saldo dat via de bijdragevervangende belasting is opgebouwd. Er wordt niet meer vergoed dan dat er aan saldo is opgebouwd. 

Bij een zorgverzekering met een Pro-Life polis worden bepaalde medische (be)handelingen, zoals bijvoorbeeld abortus, embryoselectie of euthanasie uitgesloten van de zorgverzekering. Andere zorgkosten die vallen onder de dekking van de zorgverzekering worden vergoed. Er is dan geen sprake van gemoedsbezwaren tegen verzekeren, maar van morele bezwaren tegen bepaalde (be)handelingen. 

Het verschil tussen gemoedsbezwaard zijn of het hebben van een Pro-Life zorgpolis zit hem dus in de aard en het voorwerp van de persoonlijke ethische en godsdienstige bezwaren. 

Met vriendelijke groet, 
Pieter Oskam

P. M. (Pieter) Oskam

P. M. (Pieter) Oskam

 • Geboortedatum:
  03-03-1992
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Zeist
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Functie: Financieel/diaconaal zorgverlener  (www.bobeldijk.nu)
  Opleidingen: Bachelor of Theology & Bachelor of Laws

Tags in dit artikel:

verzekering
geen reacties

Terug in de tijd

In hoeverre is het begrip "Kwaliteit van leven/bestaan" bijbels? Kun je op grond van de Bijbel dit begrip als uitgangspu...
1 reactie
20-03-2013
Ik ben ontzettend gezegend. Lieve zorgzame en sociale man, vier leuke, gezonde kinderen. Prachtig huis in het bos. Leuke...
4 reacties
20-03-2018
Na een korte periode getrouwd te zijn kom ik erachter dat mijn vrouw zeer negatief is, driftbuien heeft, zichzelf soms p...
22 reacties
20-03-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering