Seksuele voorlichting aan kinderen

J.M. Strijbis / Geen reacties

20-03-2009, 00:00

Vraag

Op welke leeftijd kun je, je kinderen het beste seksuele voorlichting geven?


Antwoord

Geachte vragensteller,

Om puur op je antwoord te reageren: dat is het beste als ze er aan toe zijn. Daarvoor moet je je kind goed kennen. En je moet oppassen dat je er op tijd mee begint. Als je er aan begint als ze het van anderen gehoord hebben, ben je te laat. In de vertrouwelijke, veilige sfeer van thuis past dit onderwerp beter dan op straat.

Mijn ervaring is dat je er het best aan kunt beginnen als ze nog op de basisschool zitten. In onze situatie besprak ik het met onze jongens en mijn vrouw met onze meisjes. Dat ging heel goed. We gebruikten daar ook een boekje bij. Je kunt dat samen (om de beurt) lezen. Wij deden dan een hoofdstukje per keer. Daar kun je dan ook goed over napraten. En met één kind tegelijk. Wij gebruikten het boekje van mevr. Witvliet, maar er zijn er genoeg op de markt.

Heel veel fijne uurtjes gewenst. Deze mooie bloem uit het paradijs moet met veel zorgvuldigheid, gepaste openheid en gevoel voor schoonheid geopend worden. Als kinderen dat in de bedding van het gezin meekrijgen, bewaart dat middelijkerwijs voor veel ongepaste en schuine praatjes.

Gods Zegen gewenst.

Groetjes,
J. M. Strijbis

Lees meer artikelen over:

opvoeding
Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

 • Geboortedatum:
  16-06-1956
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Gouda
 • Status:
  Actief
164 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan dr. ir. Wim de Jong. Bedankt voor uw vorige antwoord 'Het water van de zondvloed'. U schreef daar het volgende: “7. Erosie is een van de normale, dagelijkse geologische processen op aarde. Daar...
Geen reacties
20-03-2018
Als maatschappelijk werker in opleiding loop ik stage in een neutrale instelling. Hierin begeleid ik vrouwen van allerlei nationaliteiten en achtergronden die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Ik...
1 reactie
20-03-2014
Wat als je heel erg verlangt naar de dood?
1 reactie
20-03-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering