Mattheüs en Lukas over geboorte van Jezus

Redactie Refoweb / Geen reacties

29-12-2020, 10:00

Vraag

De beschrijvingen van de geboorte en eerste tijd na de geboorte van Jezus tussen Mattheüs en Lukas lijken elkaar tegen te spreken.

Mattheus: Jozef en Maria woonden volgens mij in Bethlehem. Na de geboorte kwamen de wijzen uit het oosten naar Jeruzalem en toen naar Bethlehem om Jezus te zien. Die reis zal ongetwijfeld langere tijd in beslag hebben genomen dan nu. Na de terugkeer van de wijzen zijn Jozef en Maria met Jezus naar Egypte gegaan, ook een lange reis te voet. Na de dood van Herodes zijn zij, nadat bleek dat Archelaüs koning was, uit vrees naar Nazareth verhuisd.

Lukas: Jozef en Maria woonden in Nazareth. Vanwege de volkstelling moesten zij naar Bethlehem. Acht dagen na de geboorte van Jezus gingen zij naar de tempel. Toen de wettelijke verplichtingen waren volbracht, gingen zij terug naar Nazareth.

De periode tussen geboorte van Jezus en verhuizing naar Nazareth kunnen volgens mij nooit in acht dagen zijn gebeurd als je Mattheus lees. Terwijl deze periode misschien een paar weken heeft geduurd bij Lukas. Dat lijkt niet te rijmen met elkaar. En zo’n belangrijke gebeurtenis als de vlucht naar Egypte kan Lukas (of de schrijver van het Lukasevangelie) toch ook niet zijn ontgaan?

Daarnaast: waarom moesten Jozef en Maria naar Egypte vluchten als ze in Nazareth ook veilig waren? Er werden immers alleen kinderen gedood in en rondom Bethlehem. Zou het zijn om de geschiedenis met de profetie in het Oude Testament te laten kloppen?


Antwoord

Het antwoord is te lezen in het artikel 'Verschil in geboorteverhalen van Jezus in Mattheus en Lukas'.

Onder de tag 'tegenstrijdig' staan nog meer vragen in deze categorie.

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2358 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waar ligt het verschil tussen een eigen kleur/mening/identiteit vormen (anders dan die van familie/vrienden/collega's/de buurt) en het aanstootgevend zijn omdat je niet doet wat anderen verwachten/wil...
Geen reacties
29-12-2006
Ik heb enkele gesprekken gehad met mijn psychotherapeut. Zij denkt dat ze me verder kan helpen door het toepassen van healing. Ik zie daar erg tegenop, omdat ik niet weet of het mag. Of het Bijbels ve...
Geen reacties
29-12-2017
Van jongs af aan heb ik vaak gehoord dat we God moeten vragen of Hij ons wil bekeren. Is dit niet onbijbels? Ik lees namelijk maar één keer in de bijbel dat iemand vraagt of God hem wil bekeren. Dat i...
Geen reacties
29-12-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering