Voor een onbekeerde geen belofte tot zaligheid

Redactie Refoweb / 1 reactie

08-12-2020, 07:59

Vraag

In Wilhelmus a Brakels’ Redelijke Godsdienst deel 1b staat op bladzijde 529 hoofdstuk 16: het onderscheid tussen belofte voor geestelijke en natuurlijke zaken. “Kan iemand een belofte van God verkeerd of ten onrechte op zichzelf toepassen? Voor een onbekeerde staat er in de Bijbel geen belofte tot zaligheid, welke beloften zij ook toe-eigenen zij bedriegen zichzelf. ... “Alleen de gelovigen zijn de erfgenamen der beloftenis.”

Een stukje daarvoor heb ik veel beloften gelezen die God geeft in Zijn woord. Mooie beloften wat ik echt met troost las en hoop daaruit haalde. Maar als ik dit lees wordt mijn hoop weggehaald en voel ik me gelijk weer intens verdrietig en verloren. Wat wordt hiermee bedoeld? Ik ben onbekeerd maar ik wil God zoeken. Ik open de bijbel en ik bid. Ik verlang ernaar dat ik wat verlicht mag worden. Maar dit doet me geen goed, alleen maar verdriet. Geldt dit nu voor mij? Of begrijp ik dit nu weer verkeerd? 

Groet, een vrouw.


Antwoord

Inderdaad vraagsteller, je begrijpt het verkeerd. Brakel zegt hier dat er voor degenen die onbekeerd zijn en blijven geen beloften liggen. Welnu, dat klopt. Er wordt wel eens verondersteld dat God bij de zogenoemde ‘bekommerden’ (die niet verder komen dan dat) bij hun sterven wel over Zijn hart zal strijken en dat er voor hen een soort ‘derde weg’ gereed ligt. Die bedriegen zichzelf. Het is met Christus of zonder Christus. Dood of leven. Hemel of hel. Een derde weg is er niet.

Zie verder onderstaande artikelen:

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/938/geen-enkele-belofte-in-de-bijbel-voor-ongelovige/

https://www.refoweb.nl/vragenrubriek/1275/beloften-in-de-bijbel-voor-onbekeerden/

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2358 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
WillemB
08-12-2020 / 09:51
Beste vraagstelster,
Als er in Gods Woord staat: Wend u tot Mij toe, word behouden, kan het niet anders, of dit zegt Hij duidelijk tegen hen die (nog) niet behouden zijn.
Als er staat: Zoekt en gij zult vinden, zegt Hij dit tegen hen die (nog) niet gevonden hebben.
Als wij ons niet naar Hem toewenden, Hem niet zoeken, worden we niet behouden en zullen we Hem niet vinden.
Dit is puur en simpel Zijn opdracht en Zijn bevel. Natuurlijk is er ook (en vooral!) Gods kant. Dat Hij ons zoekt, enz…
Maar hoe theologischer je deze zaak gaat bekijken, hoe vaster je raakt in allerlei voorwaarden, die er niet zijn.
Gehoorzaam dan Zijn bevel, zijn opdracht en Hij zal je het verlangen van je hart geven!
Als er een God zou zijn die al niet meer te vertrouwen is op Zijn Woord, dan was het echt hopeloos. Maar Hij is er, en Hij leeft!

Terug in de tijd

Ik ben in bezit genomen door demonen, daar ben ik achter gekomen na het overlijden van mijn zoon. Ik gaf het eerst God de schuld dat dit gebeurd is, maar ik ben er achter gekomen dat dit niet de schul...
5 reacties
07-12-2015
Ik ben een boek van een eindtijdprofeet aan het lezen. Hij kan zeer overtuigend schrijven en beweert één van de twee getuigen uit Openbaringen 11 te zijn. Aan de ene kant ben ik bang te geloven wat hi...
3 reacties
07-12-2009
Ik heb een vraag vanwege het antwoord op de vraag over een enge droom over de wederkomst. Daar staat: “Ik kan me voorstellen dat je met deze droom in je hoofd blijft zitten. Hoe erg zou het zijn als j...
Geen reacties
07-12-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering