Liturgie aan het graf

Ds. P.D.J. Buijs / Geen reacties

08-10-2020, 11:51

Vraag

Hanteren de diverse reformatorische kerken verschillende vormen van liturgie aan het graf op een begraafplaats? En welke vormen zijn er?


Antwoord

Beste lezer,

Mijn voorzichtige indruk is dat in grote trekken dezelfde orde wordt gevolgd, maar dat er kleine verschillen zijn.

In grote lijnen: voordat of nadat de kist met het lichaam van de overledene gedaald is, spreekt de predikant een kort woord, vaak naar aanleiding van een tekst uit Gods Woord. Daarna volgt de geloofsbelijdenis.

Kleine verschillen tekenen zich af in wat vervolgens al dan niet gedaan wordt: soms wordt het onze Vader gebeden, soms wordt er nog een Psalm gezongen. In de regel spreekt een familielid een kort dankwoord uit; soms doet de uitvaartverzorger dat namens de familie. Over het algemeen draagt de plechtigheid aan het graf een sober karakter.

In veel gevallen is er nog een bijeenkomst in de aula of in een zaal van de kerk, waarbij een broodmaaltijd of koffietafel wordt geserveerd. Als regel zal een ouderling daar de plechtigheid afsluiten met Schriftlezing en gebed.

De kleine verschillen mogen er zijn; er is bij mijn weten in geen enkele kerkorde iets vastgelegd over wat er al dan niet bij het graf moet gebeuren. Een regel in de kerkorde is in elk geval wel dat kerken elkaar in middelmatige dingen niet zullen veroordelen.

Altijd zal het er eerbiedig aan toe hebben te gaan, waarbij de ernst van het sterven als gevolg van de zonde èn het Evangelie dat uitzicht biedt over dood en graf heen verkondigd zal worden.

Met een hartelijke groet,
Ds. P. D. J. Buijs

Lees meer artikelen over:

dood
Dit artikel is beantwoord door

Ds. P.D.J. Buijs

  • Geboortedatum:
    02-11-1961
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Nunspeet
  • Status:
    Actief
198 artikelen
Ds. P.D.J. Buijs

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag het dat ouders die belijdenis hebben gedaan en niet in openbare zonden leven, toch niet aan het Heilig Avondmaal gaan? Dan overtreden ze toch Gods bevel om Zijn dood te verkondigen? Hoe kan het oo...
Geen reacties
08-10-2019
Zelf heb ik een beperking/handicap en ervaar hierdoor veel problemen op eigenlijk alle gebieden in mijn leven. Ik vraag me af of anderen, die geen beperking/handicap hebben, de meeste dagen ook wel er...
Geen reacties
08-10-2008
Mag je als christen op judo om je zelfvertrouwen te vergroten? Ik ben best verlegen en gesloten en dit wil ik graag veranderen. Ik heb gelezen en gehoord dat judo je hier goed bij kan helpen. Heeft u ...
2 reacties
08-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering