Voorwaarden om ambtsdrager te worden

Ds. C. Oorschot / Geen reacties

28-09-2020, 10:12

Vraag

Ik heb een vraag over de ambten. Vorig jaar ontmoette ik een godvrezende vrouw die bepaalde zorgen deelde aangaande de verkiezingen van ouderlingen en diakenen. Volgens haar moét je eerst een kind van God zijn (schuilen achter het bloed van Christus) om ambtsdrager te kunnen zijn. Het ambt is immers geen functie, maar je wordt door dé Ambtsdrager geroepen om namens Hem de gemeente in te gaan tijdens huisbezoek (zielenbezoek). Dan moet het eerst ‘goed’ zijn tussen de Heere en de ziel. Je kunt toch niet op zielenbezoek gaan zonder dat je de meest wezenlijke zaken van het geestelijke leven zelf niet kent?

In aansluiting hierop hoorden we van een predikant die vanaf de kansel eveneens zijn zorgen uitsprak. Als we Zijn Woord ernaast leggen, is er in de reformatorische gezindte volgens de predikant een scheefgroei. Hij citeerde onder andere uit Handelingen 6. Ook hoorde ik via een andere preek een citaat van ds. Van der Poel, waar het ook over ambtsdragers ging. Ik citeer het even met eigen woorden: “We kiezen voor goud. Is er geen goud, dan kiezen we voor zilver. Is er geen zilver, dan kiezen we voor ijzer, en zo blijven de banken gevuld.”

Kortom, bovenstaande uitspraken geven mijn inziens, hoe gevoelig het ook kan liggen, genoeg aanleiding om dit bespreekbaar te maken? Uiteindelijk willen we in de kerk toch handelen overeenkomstig Zijn wil? Wilt u expliciet vanuit de Schrift aangeven wat in geestelijk opzicht de voorwaarden zijn om (in Gods oog) ambtsdrager te mogen worden?


Antwoord

Deze vraagsteller legt de vinger wel bij een heel zere plek in de kerkelijke praktijk. Inderdaad is het de praktijk in veel van onze gemeenten dat niet alle ambtsdragers kinderen Gods zijn. Zelfs moet je concluderen dat zoveel te rechtser een gemeente is, hier te meer een onbekeerde diaken en ook wel een ouderling gevonden wordt.

Eerst even over dit laatste: het onderscheid maken tussen de ambten (lees: tussen een ouderling en een diaken) vindt nergens grond in de Heilige Schrift. Dus Bijbels gezien moet zowel de voorganger als ook de ouderling en diaken een kind van God zijn. Echter vinden we die nog wel onder de leden van de (onze) gemeente?

Een tweede opmerking wil ik maken over de vraag zelf. De laatste zin luidt: Wilt u expliciet vanuit de Schrift aangeven wat in geestelijk opzicht de voorwaarden zijn om (in Gods oog) ambtsdrager te mogen worden? Fout! Beter is het te vragen wat in geestelijk opzicht de GAVEN zijn (dus niet de voorwaarden) om ambtsdrager te mogen worden en te zijn. U verstaat het verschil? Het eerste gaat van de mens uit en wat hij bezit en bij het tweede is het Gods zaak. Bij de verkiezing tot het ambt dient voorop te staan dat wat God in de mens gewerkt heeft, ja nog dagelijks werkt. En, hoor ik vragen: Als er nu geen godvrezend mannelijk persoon in de gemeente gevonden wordt? Mijn antwoord luidt: Dan dient u de verkiezing uit te stellen en bidstond te houden waarbij de nood van de gemeente aan de HEERE wordt voorgelegd. Het woord uit Psalm 81 vs. 7 berijmd geldt heden nog: Op uw noodgeschrei deed Ik grote wond’ren.

Om op de eigenlijke vraag in te gaan: Ik noem twee Schriftplaatsen waar u de bevestiging van het hierboven staande vindt. De eerste uit het Oude Testament en wel de roeping van Mozes. In Ex. 2:2 lezen wij dat hij “schoon” was en in Hand. 8:20 staat dat hij “uitnemend schoon” was. In de Griekse tekst staat letterlijk: “schoon voor God”. Uit het Nieuwe Testament volsta ik met de vraagsteller te wijzen op 2 Tim. 1:9. Een woord waarmee de apostel Paulus zijn vreesachtige zoon in het geloof bemoedigt en vermaant.

Met vriendelijke groet,
Ds. C. Oorschot

Lees meer artikelen over:

ambtsdrager
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C. Oorschot

  • Geboortedatum:
    25-08-1933
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Stellendam
  • Status:
    Inactief
47 artikelen
Ds. C. Oorschot

Bijzonderheden:

Ds. Oorschot is op 17 april 2021 overleden.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Hoe ga je om met langdurig dubbelbedrog door partner en ‘een vriendschap’? Helaas onmogelijk om altijd degene uit de weg te gaan. Mooiste oplossing lijkt de persoon een enkeltje naar de maan te geven,...
2 reacties
28-09-2015
Ik heb nu ruim twee maanden een relatie en worstel een beetje met grenzen rondom seksualiteit. Ik wil absoluut geen gemeenschap voor het huwelijk en mijn grens ligt bij elkaar niet uitkleden, dit wete...
Geen reacties
28-09-2022
Ik heb een rare vraag. Soms als ik naar de wc ben geweest en heb geplast, dan heb ik daarna een soort zere blaas, alsof je weer moet plassen, en het is niet regelmatig. Soms een keer, dan weer een wee...
Geen reacties
28-09-2007
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering