Wie zoekt zal vinden

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

27-01-2020, 09:18

Vraag

Er staat in de Bijbel: Wie zoekt zal vinden. Maar zoeken is toch doen? Dus is dat dan niet door werken zalig worden?


Antwoord

God is altijd en in alles de Eerste. God handelt zonder aanzien des persoons, uit eeuwige verkiezende liefde. God spreekt en werkt. God spreekt en werkt nog! God van het Woord. God van de daad.

Maar dat ontslaat mij, zondaar, niet van mijn verantwoordelijkheid: hoor Zijn Woord en verblijd je in Zijn daad! Gebruik Gods genademiddelen: kom onder de bediening van het Woord; zoek Zijn aangezicht voortdurend in het gebed; bid om de gave van de Geest!

Nee, je kunt nooit het fundament voor je zaligheid “werken”. Het fundament van zaligheid is louter Gods werk:  Christus in Zijn gerechtigheid (=vervulling van Gods wet in liefde) en offer (Golgotha/Pasen). Terzijde: hier wordt ook de tekst Filippenzen 2:12 vaak misverstaan! Paulus roept hier gelovigen die zich mogen verblijden in het werk van God (zie 1:6) op tot uitwerking van het geloof; praktijk der godzaligheid.

Maar hoe je je verhoudt ten opzichte van de verkondiging van dit Evangelie is ten volle jouw verantwoordelijkheid. “Zoek de HEERE en leef!”, roept het Woord (Zie Amos 5; Jesaja 55). Je zou nooit zoeken, als God niet de Eerste was. De God Die roept: “Zoek!” Je zou nooit vinden, als Hij niet sprak: “En je zult vinden!” Zoek en vind! Verheug je in het “éénzijdige werk Gods”.

Kand. G. van Ginkel

Tags in dit artikel:

verantwoordelijkheid
Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
167 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Geachte ds. Van der Sluijs. U staat bekend als Spurgeon-expert, vandaar dat ik u deze vraag stel. Op internet kwam ik het volgende artikel tegen waarin beweerd wordt dat Spurgeon een valse oecumene aa...
1 reactie
27-01-2011
Ik heb een vraag aan een ambtsdrager van de Ger. Gem. Ik ben heel lang lid geweest van verschillende Gereformeerde Gemeenten. Ik ben er niet in opgegroeid, maar er op een bijzondere manier bij terecht...
Geen reacties
27-01-2023
Zijn de liederen in “Op Toonhoogte” allemaal in overeenstemming met het woord van God?
2 reacties
27-01-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering