Hormonale disbalans

drs. P. C. Hildering / geen reacties

13-04-2018, 08:00

Vraag

Ik ben al twee jaar geleden met de pil gestopt en daarna netjes ongesteld geworden (dus het heeft niks met pilgebruik te maken). Nu ben ik al twee maanden niet ongesteld geworden, ben ook niet zwanger. Mijn buik is vaak opgezwollen en ik moet de laatste twee weken heel erg vaak plassen. De dokter zegt dat het een hormonale disbalans is (waar zou dat dan door komen, vraag ik mezelf af?). Zelf denk ik van niet. Ik ben 25 jaar en heb nooit problemen gehad met mijn menstruatie. Is het verstandig om langs de gynaecoloog te gaan?

Antwoord

Uw beschrijving past inderdaad bij een hormonale ontregeling of uit balans zijn.  Dat kan wel eens zomaar gebeuren en dan herstelt het zichzelf weer binnen korte tijd. Je slaat dan één of twee menstruaties ‘over’.

Het kan echter ook zijn dat er wel een andere ondergrond is. Die kan hormonaal zijn vanuit de eierstok of zelfs de hypofyse, maar ook een ontregelde schildklier kan verstoringen van de cyclus geven. Persoonlijk adviseer ik altijd de voor de hand liggende zaken even na te zien: een bloedonderzoekje en een echo. Die echo doen wij bij een van de collegae die een apparaat hebben en kan dus bij ons in de eerste lijn. Is dat bij u niet mogelijk dan is een bezoekje aan de gynaecoloog inderdaad een optie.

Drs. P. C. Hildering

drs. P. C. Hildering

drs. P. C. Hildering

 • Geboortedatum:
  24-04-1953
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Urk
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts; voorzitter Nederlands Artsenverbond 

Tags in dit artikel:

menstruatie
geen reacties

Terug in de tijd

Welke regeringsvorm is het meest bijbels?
7 reacties
12-04-2012
Is het verkeerd als je in gezelschap geen stilte vraagt om te bidden?
geen reacties
12-04-2003
Ik heb sinds driekwart jaar regelmatig last van een pijnlijk trekkend gevoel aan m'n linker achillespees. Op mijn zesde ...
1 reactie
12-04-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering