Op oudere leeftijd samenwonen

Ds. H.H. Klomp / 4 reacties

12-04-2022, 09:57

Vraag

Hoe moeten wij ons opstellen tegenover oudere mensen die van elkaar houden en van de Heere houden, die om verschillende redenen niet getrouwd zijn maar wel een hele week bij elkaar in één huis zijn en samen op één kamer slapen...?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Goedendag vragensteller, dit is echt een vraag van deze tijd. Het komt veel voor dat na het overlijden van man of vrouw er een nieuwe liefde opbloeit tussen de weduwe of weduwnaar en een nieuwe partner. Dit hoeft niet verkeerd te zijn.  Want: alleen is maar alleen. En de HEERE heeft de mens geschapen juist met het oog op die tweezaamheid: het is niet goed dat de mens alleen zij (Gen. 2:18). Dus geen eenzaamheid, ook niet na de zondeval.  Maar wel in het rechte spoor.

Als mensen na verlies van de (eerdere) partner van elkaar gaan houden, terwijl ze ook  de Heere liefhebben, dan zullen ze zich aan Gods geboden willen houden en dus niet gaan samenwonen, laat staan samen op één kamer slapen. Wie bijbels gelovig leeft zal zich willen onthouden ook van alle schijn van kwaad. Zie bijvoorbeeld 1 Thess. 5:21-22.

Ik noemde je vraag een vraag van deze tijd. In onze egoïstische samenleving is een groeiende eenzaamheid. Ook onder oudere mensen. Nog versterkt door de ernstige gezondheidscrisis die net achter ons ligt. Daarom kan ik me voorstellen dat er contact wordt gezocht. Zeker ook als men alleen is komen te staan door overlijden of na echtscheiding. Of ook als diegene altijd al alleen is gebleven. Een mens heeft behoefte aan een goede relatie, in vriendschap en/of liefde. Maar de liefde tot de Heere en Zijn geboden gaat uit boven de liefde tot een nieuwe partner. En daarom zal Gods kind de geboden van de Heere willen (blijven) gehoorzamen. Zowel overdag als ’s nachts.

Maar elk bedoeld stel zal dat persoonlijk in zo’n situatie moeten leren en in de praktijk brengen. Zodat men niet van de ware godsdienst afdwaalt. Zie bijvoorbeeld Deut. 13:6-8. Best een reëel gevaar in onze tijd waarin de kennis van Gods Woord achteruit gaat. Ook onder christenen helaas. In voorkomende situaties mag je dat als ambtsdrager of als goede vriend(in) wel ter sprake brengen. Zij het met zachtmoedigheid en in Godsvreze (Gal. 6:1-2). Om elkaar zo tot een hand en een voet te zijn en  de Heere te volgen, persoonlijk en samen.

Ik heb even over je vraag moeten nadenken, maar hoop je met deze benadering toch een antwoord te hebben gegeven.

Groetend,
Ds. H. H. Klomp 

Ds. H.H. Klomp

Ds. H.H. Klomp

  • Geboortedatum:
    05-04-1949
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Veenendaal
  • Status:
    Actief
  • Bijzonderheden:

    Met emeritaat sinds januari 2017.

    Bekijk ook:

Tags in dit artikel:

samenwonen
4 reacties
Rembrand
12-04-2022 / 20:21
Hoe moeten we ons opstellen tegenover zondaren? En vooral die zondaar in de spiegel?
Maken we onderscheid tussen onfatsoenlijke en fatsoenlijke zondaren?
Of zijn stiekeme zonden minder erg?
katlheen
13-04-2022 / 15:54
Niet getrouwd en toch samenwonen? Dat kan natuurlijk niet. Ongeacht de leeftijd. Men zal toch eerst moeten trouwen, daarna mag deze praktijk voortgang vinden.
Ali636
17-04-2022 / 07:33
Tja. Wij logeren regelmatig in een gastenhuis waarvan de eigenaar samenwoont met een vrouw.
Andersom laten we geen samenwonende stellen komen om te logeren in ons huis.
kip
23-04-2022 / 10:42
prima antwoord van ds klomp.

Terug in de tijd

Waarom kreeg Johannes de opdracht van de stervende Christus om voortaan voor Zijn moeder te zorgen? Waarom dus Johannes en niet bijvoorbeeld de halfbroers of andere naaste familie van Maria?
2 reacties
11-04-2023
Aan een Ger. Gem.-dominee. Als jongere uit de Ger. Gem. bezoek ik geregeld avonden van de stichting Jijdaar! Deze avonden zijn voor mij heel verrijkend en ik zie er naar uit om elke keer te gaan. Ik h...
Geen reacties
11-04-2018
Beste dominee Kot, Graag wil ik even reageren op een reactie die u gaf op de vraag die u 27-02 beantwoordde. U schreef: “Kennen alleen bekeerde mensen dit woestijnleven? Ik denkt dat je bedoelt: kenne...
Geen reacties
11-04-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering