Boze geest Gods en Apostelconvent

Redactie Refoweb / 1 reactie

01-11-2017, 13:53

Vraag

Vraag 1) In het boek 1 Samuël lees ik over een “boze geest Gods” (1 Samuël 16:14-16, 18:10 en 19:9). Kunt u uitleggen wat deze term betekent?

Vraag 2) Van de ceremoniële wetgeving geloven wij binnen de reformatorische traditie dat deze na de dood van Christus niet meer letterlijk gehouden hoeft te worden. Tijdens het Apostelconvent is gedebatteerd over de vraag in hoeverre de christenen uit de Joden hun oude tradities konden opleggen aan de christenen uit de heidenen. In Handelingen 15 vers 20 worden door Jakobus een viertal zaken genoemd waarvan christenen uit de heidenen zich zouden moeten onthouden: 1. afgodendienst, 2. hoererij, 3. het eten van het verstikte en 4. het eten van bloed. De laatste twee zaken worden volgens mij tegenwoordig niet meer nageleefd. Waarom niet? Vormt deze Nieuw-Testamentische tekst geen aanleiding om bijvoorbeeld onze biefstuk alleen nog well-done te eten?

Antwoord

Redactie Refoweb

Redactie Refoweb

 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Divers
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Mailadres: vragen@refoweb.nl

1 reactie
Lecram
01-11-2017 / 16:10
Wat betreft het 'bloed" in Handelingen 15:20 en 21:25 kan het ook gaan om 'leven'. Dus het ontnemen van het leven van een ander, dus: niet doden.

Het verstikte houdt namelijk al in dat je geen vlees met bloed mag eten, omdat de Joden het dier doodden door de hals open te snijden, waardoor het bloed er uit loopt. Dat gebeurt bij verstikking niet.

En het nemen van bloed komt in het OT vaak voor als doodslaan, voor Joden een normale uitdrukking.

Wij hebben inmiddels het Nieuwe Testament, waarin het voor ons heel erg duidelijk is wat er van Christenen wordt verwacht. Geen wet om onze redding te verdienen, maar wel richtlijnen voor een heilig leven. Daar schijnen er overigens meer dan 1000 van in het NT te staan.

Terug in de tijd

Binnenkort gaan mijn vriendin en ik trouwen. Ik ben vroeger protestant gedoopt, alleen hebben mijn moeder en latere stie...
geen reacties
01-11-2014
Is er wat op tegen als een jongen een oorbel draagt?
geen reacties
01-11-2006
Hoe weet je of je nog je ex leuk vindt, van hem houdt en of het genoeg is voor een gezonde blijvende relatie? Door twijf...
2 reacties
02-11-2018
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering