Heelal en hemel

prof. dr. M.J. Paul / 1 reactie

01-12-2016, 09:38

Vraag

Ik ben een jongen van 12 jaar oud en heb een vraag. Ik wil wel geloven in God, maar soms heb ik nog veel vragen. Zoals deze: Als het heelal oneindig is, waar is dan de hemel? Want als het heelal oneindig is, dan is er toch ook geen hemel? Er moet dus een einde zijn aan het heelal, klopt dat? Maar de wetenschap zegt van niet.

Antwoord

Beste vraagsteller,

Goed dat je jouw vragen stelt! Op sommige vragen is een duidelijk antwoord mogelijk, maar dat geldt niet voor alle vragen. Ook de apostel Paulus had nog veel vragen. Hij spreekt zelfs over raadsels en het “ten dele” kennen. Belangrijker voor hem is dat hij gekend is, dat God hem kent. Hij ziet uit naar de toekomst bij God, wanneer hij veel beter zal begrijpen dan in dit leven mogelijk is (slot van 1 Korinthe 13). Het is dus niet nodig eerst alle antwoorden te kennen voordat geloven mogelijk is.

Nu je vraag over het heelal. De wetenschappers zeggen dat het heelal oneindig is. Dat wil zeggen: wij kennen het einde niet. Mogelijk heeft het heelal wel een einde, maar wij kunnen dat niet (of nog niet) waarnemen. De term ‘oneindig’ moeten we dus niet in absolute zin opvatten. Het is slechts een term die door mensen bedacht is, op grond van hun waarnemingen.

Waar is de hemel? Is die achter of buiten het heelal? Dat zou kunnen. Maar de hemel kan ook elders zijn, want het grootste deel van het heelal is nog steeds onbekend voor ons. Meer algemeen: mensen hebben de plaats van de hemel en de hel nog nooit gevonden, maar is het wel mogelijk voor aardse mensen om die plaats te bepalen? Het is toch ook denkbaar dat God de hemel en de hel op zo’n manier gemaakt heeft dat die niet door aardse mensen gezien kan worden? Denk aan de lucht om ons heen. Wij zien de radiogolven niet en ook niet de gesprekken via mobiele telefoons. Toch zijn er geluidsgolven die de boodschappen verplaatsen.

Het lijkt me dat de tegenstelling in jouw vraag dus niet nodig is. Besef de beperktheid van de wetenschap en vertrouw op Gods woord dat er een hemel is, waar dan ook.

Prof. dr. M. J. Paul

prof. dr. M.J. Paul

prof. dr. M.J. Paul

 • Geboortedatum:
  13-03-1955
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Ede
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  -Eindredacteur Studiebijbel OT
  -Senior docent Oude Testament (CHE)
  -Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
  -Directeur-bestuurder THGB

Tags in dit artikel:

heelalhemel
1 reactie
WillemB
06-12-2016 / 13:19
Helder antwoord van ds. Paul. Misschien een kleine aanvulling. God is groot, en wij begrijpen het niet, er is ook geen onderzoeking [mogelijk] van het getal Zijner jaren, staat er in de Bijbel.
Als ik de oneindigheid van het heelal probeer te begrijpen, komt mijn verstand al duizelend stil te staan. Waarom? Omdat dit direct in verband komt met het bestaan van God. Hij heeft in de schepping zoveel dingen voor ons verborgen, waardoor ieder weldenkend mens wel moet geloven dat er een hogere macht achter zit.
Ons verstandelijk probleem met het begrip eeuwigheid (eindeloos) is gelijk aan het probleem van oneindigheid van het heelal (ook eindeloos).
Zouden we beide zaken in ons verstand kunnen bevatten, dan zouden we God gelijk zijn.
Reden te meer, om te geloven dat Hij bestaat!
Fijn, jongen van 12, dat jij met je vragen komt, zoals ds. Paul ook zegt. Om in God te kunnen geloven, heb je echter geen wetenschappelijke bewijzen nodig. Anders was het geloof geen geloof meer...

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over Melchizedek. Ik heb een kleine studie gedaan naar wie hij was, maar kom er niet uit. Het wordt uit...
geen reacties
01-12-2004
Wanneer heb je de Heilige Geest in je? Ontvang je de Heilige Geest alleen als je wedergeboren bent?
1 reactie
01-12-2017
Mijn zoon van 5 zit in groep 2 op een gereformeerde school. Deze school viert zijn 50e jaar en is er een themafeest. All...
13 reacties
01-12-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering