De naam Jahweh in Opwekking 570

Ds. A. Jonker / 2 reacties

16-12-2015, 11:04

Vraag

Bij ons in de gemeente (evangelisch) is er commentaar op opwekking 570, waarbij gesteld wordt dat de naam Jahweh niet gezongen mag worden door de joodse mensen, of als pijnlijk wordt ervaren. Hoe zit dit?


Antwoord

In de Tien Geboden wordt verboden om de Naam van de HEERE ‘ijdel’, dat is leeg/zo maar/ zonder inhoud te gebruiken.

Volgens de gangbare uitleg van christentheologen betekent dit gebod dat we de naam van de HEERE wel mogen gebruiken, maar alleen met de gepaste eerbied. We bidden in het Onze Vader er om dat de Naam van de Heere ‘geheiligd’ wordt.

Het gaat om de naam JHWH, volgens velen ‘Jahweh’, volgens anderen ‘Jahoe’ (zoals bekend gemaakt in Ex. 3:14 Ik zal zijn Die Ik zijn zal, Ik ben Die Ik ben)  en in de Statenvertaling weergegeven met HEERE. In het Jodendom is de traditie ontstaan om de Godsnaam  JHWH niet uit te spreken, maar te vervangen door andere aanduidingen. Zo spreekt men uit Adonai (Heere, Meester, Gebieder) of Hasjeem (de Naam), en door bepaalde Nederlandse gelovigen: De Eeuwige en ook wel geschreven als G’d.

Orthodoxe Joden zullen uit overtuiging de Godsnaam niet uitspreken en in hun spoor veel andere Joden (niet zo orthodox) ook niet. 

Joden die in Jezus als de Messias geloven, kunnen zich aansluiten bij het orthodoxe gebruik, maar ook aan een vrijer gebruik zoals dat bij veel niet-Joodse christenen. Dit zal bepalend zijn over de vraag of men Opwekking 570 meezingt ja of nee en of men dit wel of niet als pijnlijk ervaart.

Als christen weten we dat er veel verschillen tussen christenen zijn. Dit is ook het geval onder Joden en Joden die Jezus als Messias belijden.

Ds. A. Jonker

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Jonker

  • Geboortedatum:
    29-03-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Putten
  • Status:
    Actief
115 artikelen
Ds. A. Jonker

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
balksplinter
16-12-2015 / 11:31
Volgens mij moeten we sowieso geen onderscheid maken tussen de naam HEERE en de naam JHWH, de Één is een vertaling van de Ander, en dus komt het gebruik ervan op het zelfde neer.
hans0166
16-12-2015 / 12:48
@ balksplinter

JHWH is de persoonsnaam, HEERE een titel/aanspreeknaam, er is dus wel degelijk verschil. De Statenvertalers hebben dus in feite het gebruik overgenomen om de godsnaam niet te noemen.

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over bepaalde wetten in het Oude Testament. Voor veel wetten die in onze moderne oren raar klinken wordt vaak het argument gebruikt dat we die in de context van die cultuur moeten z...
Geen reacties
16-12-2022
Via een christelijke datingsite heb ik een fijne vrouw ontmoet, die vol van het evangelie is, als ik het goed zeg. Ik wil graag een relatie aangaan met haar, maar zij wil eerst dat ik op dezelfde mani...
22 reacties
16-12-2022
Vraag over Gods wil aan evangelist Van Dooijeweert. Ik kan uw laatste antwoord niet begrijpen. Hoe kan men redeneren vanuit Gods verborgen besluiten? Mij is het ook overkomen bij het sterven van mijn ...
Geen reacties
16-12-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering