Kerkelijke huwelijken op zondag

Ds. J.L. Schreuders / 1 reactie

04-08-2015, 15:01

Vraag

Wie weet iets over kerkelijke huwelijken die tijdens de kerkdienst op zondag gesloten werden in het jaar 1919? Werd er ook een huwelijksformulier gelezen?

ADVERTORIAL

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

In Egypte is het steeds lastiger om rond te komen. Voedselprijzen rijzen de pan uit. U kunt het verschil maken door een voedselpakket voor een gezin van Egyptische christenen te kopen, die wij uitdelen ter plaatse. Heel praktisch willen we hiermee handen en voeten geven aan de opdracht van God om de armen te voeden. 

Doet u mee?

Geeft u Egyptische christenen een Pasen om nooit te vergeten?

Antwoord

Beste vragensteller, 

Je vraagt zo speciaal naar het jaar 1919 en daarmee lijk je te bedoelen dat je een speciale huwelijkssluiting op het oog hebt en daarvan meer wil weten. Daaraan kan ik natuurlijk niet voldoen. Wel weet ik dat vroeger het bevestigen van een huwelijk in de kerk voorkwam op de dag des Heeren. Ik neem zonder meer aan dat daarbij ook het huwelijksformulier gelezen werd, al kan ik dat natuurlijk niet in alle gevallen bewijzen of garanderen.

In sommige kringen is het gebruikelijk geweest om het huwelijk op zondag te bevestigen als het een gedwongen huwelijk betrof. Er werd dan in het midden van de gemeente ook schuldbelijdenis gevergd. Maar ook anderszins kwam een bevestiging op zondag voor, al is het per streek van het land verschillend en behoort het nu voor zover ik weet al geruime tijd tot het verleden. Er is ook geen noodzaak voor, want een doordeweekse huwelijksbevestiging is er ook een die in het midden van de gemeente plaats vindt. Het is een openbare kerkdienst. Als men al staat op een openbare schuldbelijdenis in een kerkdienst in geval van een gedwongen huwelijk, dan zou dat ook in een doordeweekse dienst kunnen en hoeft dat niet op zondag te gebeuren.

Dus, helaas, heel concreet kan ik niet worden, maar denkbaar is het zeker dat het in 1919 (alweer bijna een eeuw geleden!) op een zondag geschiedde al was het ook in de tijd al geen regel meer. 

Ds.  J. L. Schreuders

Ds. J.L. Schreuders

Ds. J.L. Schreuders

  • Geboortedatum:
    24-08-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Boven-Hardinxveld
  • Status:
    Actief
1 reactie
tochrefo
05-08-2015 / 09:55
zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat een 'kerkelijk huwelijk' niet werd gevierd. Mijn grootouders trouwden in 1913 in Beijerland (beiden Gereformeerd), maar alleen op het stadhuis. Toen ik het boek over mijn grootvader schreef ("De erfenis van Cornelis de Oude") heb ik nogal wat bronnenonderzoek gedaan naar de reden. Ik ben hier niet helemaal uitgekomen, maar mogelijk zag men dit als "Rooms". Op zondag word je onder het Woord verwacht en "roomschen hebben voor alle gelegenheden een mis, maar het zuivere Woord wordt niet verkondigd" . Het kan zijn dat juist als gevolg van deze gewoonte op een zondag na het huwelijk in het midden van de gemeente een zegen werd gevraagd. Het was m.i. ook geografisch bepaald, want mijn andere grootouders in Overijssel trouwden wel in de kerk. Het zijn maar wat losse gedachtes, maar misschien kun je er iets mee

Terug in de tijd

Ik heb een vraag m.b.t. het lezen van de Bijbel/christelijke boeken. Ik lees iedere avond een stukje uit de Bijbel. Tot een tijd terug deed ik dat op volgorde. Ik ging van Mattheus naar Openbaringen e...
1 reactie
04-08-2021
Ik ben een moeder van in de veertig. Mijn oudste zoon is begin 20 en heeft nu twee jaar verkering. Mijn zoon heeft een lichte vorm van autisme. Ik vind dat hij hier goed mee om kan gaan en ook in ons ...
1 reactie
04-08-2020
Ik ben dertien jaar en ik word elke dag van mijn leven door mijn twee jaar oudere broer geslagen en uitgescholden. Soms denk ik dat ik op het punt sta het op te geven, wat moet ik doen?
2 reacties
04-08-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering