Opnieuw belijdenis afleggen

Ds. D.W. Tuinier / Geen reacties

14-05-2014, 13:27

Vraag

Er zijn al genoeg vragen gesteld over overdoop. Echter, er zijn kerkgenootschappen, waar je opnieuw (schuld)belijdenis moet afleggen, als je overkomt uit een andere kerkelijke denominatie. Lijkt dat niet erg op ook een vorm van overdoop? Voor mij is het in ieder geval bekend dat onder andere de Gereformeerde Gemeenten willen dat je opnieuw (schuld)belijdenis aflegt van je geloof. Echter, waarom? De belijdenis die je aflegt is toch niet verbonden aan een kerkelijke denominatie? En wanneer dat wel zo zou zijn, waarom heet het dan belijdenis van je geloof? Dan is het denk ik beter om het belijdenis van de leer te noemen. De belijdenis van je geloof, neem je namelijk heel je leven mee. Iets klopt er niet naar mijn idee. Overdopen zijn we als reformatorische christenen op tegen, maar bij overgang naar een ander kerkverband moet er wel opnieuw belijdenis afgelegd worden.


Antwoord

Beste….

Inderdaad, de Heilige Doop wordt eenmalig bediend. Het is het sacrament van de inlijving in de gemeente van Jezus Christus, hoewel wedergeboorte en bekering noodzakelijk is. Overgaan van het ene naar het andere kerkverband is iets anders dan een sacrament. In een gezin, op school en op je werk zijn regels. Anders ontstaat er scheefgroei. Zo is het ook kerkelijk. Binnen onze gemeenten is het regel dat je, bij overkomst vanuit een ander kerkverband, waar geen correspondentieband mee is, opnieuw belijdenis van het geloof aflegt. In de meeste gevallen gebeurt dat voor (een delegatie van) de kerkenraad. Dat is naar de orde van de kerk. De vier vragen van G. Voetius worden je gesteld, waarop je bevestigend antwoordt.

Jij hebt hierbij je vragen. Dat kan en mag. Toch wil ik jou het volgende meegeven: als het goed met je is, doe je elke dag toch (schuld) belijdenis van je geloof voor God en mensen. Daarom: stoor je niet langer aan deze kerkordelijke regel, maar zie hogerop en heb dagelijks de Heere en Zijn Geest, liefde en genade nodig om Zijn Naam te belijden, op de plaats en binnen de kerkelijke gemeente, waar Hij je stelt.

Hartelijke groeten,
Ds. D. W. Tuinier

Lees meer artikelen over:

belijdeniskerkkeuzeoverdoop
Dit artikel is beantwoord door

Ds. D.W. Tuinier

  • Geboortedatum:
    28-04-1964
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Kampen
  • Status:
    Inactief
100 artikelen
Ds. D.W. Tuinier

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Inmiddels al weer een tijd geleden heb ik verkering gehad. Mijn vriend en ik behoorden tot dezelfde vriendengroep. Nu achteraf is dat erg lastig. Wij komen elkaar elke keer weer tegen. Ik kan hier nie...
Geen reacties
14-05-2005
Mijn vriendin kan na een half jaar verkering nog soms momenten hebben dat ze elke keer vraagt: je blijft me toch wel trouw! Heeft dit met vertrouwen te maken? Is dit normaal?
Geen reacties
14-05-2005
Graag wil ik een vraag stellen over de vertaling in de HSV van het Hebreeuwse woord "Shamayim" in Genesis 1:1. In dit vers wordt het Hebreeuwse woord vertaald met "hemel". Maar het Hebreeuwse woord is...
Geen reacties
14-05-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering