Inwendig onderzoek ten gevolge van misbruik

drs. A.C. van Beest / Geen reacties

27-12-2005, 00:00

Vraag

Ik krijg binnenkort een inwendig onderzoek ten gevolge van misbruik. Gebeurt dat in het ziekenhuis of gewoon bij de huisarts?

En verandert het ook als je graag sedatie wil? Waar kijken ze dan vooral naar en kunnen ze ook zien of je zwanger geweest bent? Ik hoop echt dat jullie me antwoord kunnen geven. Ik vind het namelijk vreselijk!


Antwoord

Ik zal proberen deze vraag  zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Hoe het huidige protocol  is, is mij nu onbekend. Over de  locatie van dit onderzoek kan ik niets zeggen. Het onderzoek zal zich concentreren of er door het misbruik verwondingen zijn ontstaan. Ik kan uit de vraagstelling niet beoordelen of het misbruik kort of lang geleden plaats vond. Meestal  wordt er naar verschillende dingen gekeken met name of er tekenen van verwondingen zijn, bijvoorbeeld aan de buitenkant van de schede. Als het lang geleden is, dan naar littekens. Het gaat er dan om of er nog een geheel of gedeeltelijk intact maagdenvlies bestaat. Zijn er in de schede verwondingen aanwijsbaar als teken van geweld. Of er een zwangerschap geweest is kan slechts gezien worden als er een bevalling is geweest. Een kortdurende zwangerschap kan later niet meer achterhaald worden (tenzij het zeer recent is geschied).

Ik kan me voorstellen dat je er tegenop kunt zien. Door de aanleiding is het al emotioneel belast en kan tot gespannenheid leiden waarvoor sedatie zeker heilzaam kan zijn. Nog een advies: het is goed om van te voren de onderzoeker(ster) te vragen om een gesprek en ook deze vragen te stellen. Zeg gerust dat je er enorm tegenop ziet; dat is invoelbaar.

Ik hoop dat de vragen voldoende beantwoord zijn neem anders nog gerust contact op.

Met vriendelijke groet,
Dr. A. C. van Beest

Lees meer artikelen over:

seksueel misbruik
Dit artikel is beantwoord door

drs. A.C. van Beest

  • Geboortedatum:
    24-10-1935
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Gereformeerd)
  • Status:
    Inactief
40 artikelen
drs. A.C. van Beest

Bijzonderheden:
Drs. van Beest is overleden op 4 mei 2007

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom staat er altijd in de Bijbel “zittende aan de rechterhand van God?” Wat is er mis met de linkerkant en linkshandige mensen, die vroeger verplicht rechts moesten schrijven?
Geen reacties
27-12-2019
Mag je God om hulp vragen om iets van Hem uit te dragen in de wereld, terwijl je zelf nog vast zit aan de zonden? Mag je van Hem getuigen terwijl je niet eens weet of je wel ooit Zijn kind zult worden...
1 reactie
27-12-2010
Onze zoon van veertien is erg serieus met het geloof bezig. Hij heeft een enorme honger naar het Woord en is hierin echt op zoek naar meer dan wij hem bieden op school en op cathechisatie. We willen h...
4 reacties
27-12-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering