Hoofddeksels in de kerk

Ds. A. Kot / geen reacties

04-10-2003, 00:00

Vraag

Ik heb een vraag over hoofddeksels in de kerk. Zijn wij niet hetzelfde als de moslims als wij vrouwen gaan verplichten om sluiers of hoedjes te dragen in de kerk?

Antwoord

Beste vragenstel(l/st)er,

(a) In jouw vraag proef ik enige aarzeling bij de PLICHT tot het dragen van een hoofdbedekking voor meisjes en vrouwen in de kerkdienst. Ik kan me die beduchtheid weel enigszins indenken. Het kan namelijk heel goed zijn dat er allerlei wetten en regels gemaakt worden die het leven zwaar maken om te dragen. Dat deden de farizeeën ook maar de Heere Jezus keurde het af (Lk. 11:46).

(b) Aan de andere kant moeten we ervoor oppassen om niet alle regels af te doen als wetticisme. De vraag moet altijd weer gesteld worden waarom wij belijden wat wij belijden, waarom wij doen wat wij doen, waarom wij nalaten wat wij nalaten. Het antwoord hierop kan slechts zijn dat een christen wil leven met het onfeilbare Woord van God. Dát Woord moet richtsnoer zijn voor geloof en leven. Niet om met deze gehoorzaamheid iets te verdienen. Dat is ten enen male onmogelijk. Want de zonde kleeft ons bij alles aan. Maar het moet gelóófsgehoorzaamheid zijn. Uit dankbaarheid, zo zingen wij (Tien geboden:9 berijmd).

(c) De vraag blijft dan tenslotte over wat het Woord van God over bepaalde zaken zegt. Zo ook in dit geval. Wat zegt het Woord van God over het dragen van een hoofdbedekking in de erediensten? Wij leggen ons oor dan te luisteren bij 1 Kor. 11:1-16. Daar wordt de goddelijke orde beschreven waarin Christus het Hoofd van de man is en de man het hoofd van de vrouw. Dat is scheppingsorde. En deze orde moet tot uitdrukking komen in de hoofdbedekking. De man mág zijn hoofd niet bedekken en de vrouw móét het doen. Wie deze dingen veronachtzaamt doet alsof hij of zij geen boodschap heeft aan de orde die God heeft ingesteld en waarin de engelen zich verblijden (vers 10).

(d) Is het voor een christin moeilijk om Gods Woord te volgen? In het geheel niet. Zijn juk is zacht en Zijn last is licht (Mt. 11:30). Zoals het altijd de wil van Christus was om de wil van Zijn Vader te doen (Lk. 22:42, Jh. 5:30, 6:38) zo is het de wens van een christen om de wil van God te doen. Dát is het kenmerk van de ware christen (Mt. 7:21, 12:50).

Hoe staat het in jouw leven? Is jouw wil onderworpen aan Gods wil? Ben je vol verlangen om Zijn wil te doen? Is Zijn Woord een lamp voor je voet en een licht op je pad? Alles uit dankbaarheid voor de verlossing die je gevonden hebt in het dierbare bloed van de Heere Jezus?

Je ds. A. Kot

Ds. A. Kot

Ds. A. Kot

 • Geboortedatum:
  25-12-1966
 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Huizen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Predikant Vrije Hervormde Gemeente van Huizen

Tags in dit artikel:

hoofdbedekking
geen reacties

Terug in de tijd

Stel iemand zou vragen: wat beleef je nu eigenlijk in je huwelijk, dan zou ik niet weten hoe ik dat moest verwoorden. Ik...
2 reacties
04-10-2011
Ik ben een man van 56 jaar. Al jaren heb ik last van maagzuur en daarom gebruikte ik tot een jaar geleden Losec, 20 mg. ...
3 reacties
04-10-2010
Aan ds. Harinck. Ik ben al een tijd op zoek naar het boekje "Ik sta aan de deur", wat u schreef. Het lijkt overal uitver...
1 reactie
04-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering