Geloof is een keuze

Ds. A. Kot / geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Mijn vraag is of je belijdenis een eigen keuze is of dat God voor je kiest en je trekt? Mijn vriendin wil namelijk niet zeggen dat het haar eigen keuze is. Maar je moet toch zelf wel die stap zetten? Of is het toch ten diepste God die de keuze maakt?

Antwoord

Beste vragenstel(l/st)er,

Ik neem aan dat je vraag gaat over het doen van openbare belijdenis van het geloof. Is dat een keuze van God of van jezelf?

Het is allereerst belangrijk om te beseffen wat het doen van geloofsbelijdenis inhoudt. Het is niets minder dan een getuigenis afleggen in het midden van de gemeente van je geloof in de Heere Jezus Christus. Je belijdt ermee Hem gevonden te hebben als je Zaligmaker en enige troost in leven en sterven. Je drukt ermee uit dat je zonder Hem niet meer kunt leven. Het betekent niet dat je zonder zonde bent. Integendeel. Je belijdt juist je eigen verdorvenheid. Dat is je verdriet. Daarom kun je ook geen dag zonder Christus. En het is je verlangen -als het zou kunnen- om voor Hem te leven in alle dingen die je doet.

Hoe kom je nu tot het doen van belijdenis? Ik zou willen zeggen: Er komt een moment waarop je het niet meer kunt laten. Waar je het voorgaande hebt leren kennen in je leven komt er een moment dat je Christus wilt belijden in de gemeente. Dat is tot eer van Hem die je gered heeft.

Is dat nu jouw keuze of Gods keuze? Het is Gods genade als je Christus hebt gevonden door het geloof. Dan zul je belijden dat wij Hem liefhebben omdat Hij ons eerst heeft liefgehad. Maar God werkt in je hart het verlangen om Hem te belijden voor de mensen. En zo wordt het ook jouw keuze.

Ik hoop van harte dat je Christus vindt. Want in Hem alleen is het leven. En dat het zo je liefste wens wordt Zijn Naam vrijmoedig te belijden in de gemeente (en tegenover allen die op je weg geplaatst worden).

Je ds. A. Kot

Ds. A. Kot

Ds. A. Kot

 • Geboortedatum:
  25-12-1966
 • Kerkelijke gezindte:
  Divers
 • Woon/standplaats:
  Huizen
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Predikant Vrije Hervormde Gemeente van Huizen

Tags in dit artikel:

belijdenis
geen reacties

Terug in de tijd

Van Messias belijdende Joden kreeg ik een link met een soort bijbelstudies. Zij gebruiken bepaalde studiemethodes om Bij...
1 reactie
30-11-2012
Hoe kun je zonder hulpverlening van een obsessieve compulsieve stoornis afkomen?
2 reacties
30-11-2012
Ik vind het lastig en moeilijk om mensen te vertellen over de Heere Jezus. Vooral als het gaat om Gods beloften, want di...
geen reacties
30-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering