Ruw taalgebruik over dood

J.M. Strijbis / 1 reactie

02-01-2014, 10:56

Vraag

Als iemand overleden is, wordt in mijn familie altijd gepraat over die en die is dood. Ik vind dit erg ruw taalgebruik. Dit stoort me en doet me zeer. Hoe kan ik hier het beste iets over zeggen?


Antwoord

Dag vragensteller,

Bedankt voor je vraag. Ik begrijp dat dit je stoort. De dood is niet natuurlijk en die hoort niet bij het leven. En in het woordje dood zit iets onveranderlijks, dat bij een dier hoort. Voor mensen verandert er wel degelijk iets. Beter is het om het woord gestorven te gebruiken. Nog mooier is “overleden”, maar dan moet je wel weten dat iemand over het lijden heen is.

Wat jouw vraag betreft: ik kan het niet mooier verwoorden dan dat je dat zelf gedaan hebt: “Dit stoort mij en doet mij zeer.” Dan blijf je dicht bij je eigen gevoelens. Je zal dan ook moeten kunnen verwoorden waarom het je stoort. Hopelijk kun je dat. De Bijbel gebruikt het refrein “en hij stierf.” Of: “hij werd tot zijn vaderen verzameld.” Bij de dood van de Heere Jezus gaat het ook over “gestorven.” In ieder geval voldoende bijbelse gegevens, die jouw gevoel ondersteunen. Hopelijk staat men daar open voor.

Verder: proef je een stukje verdriet als er over “hij gaat dood” gesproken wordt? “Hij gaat dood”, lijkt zo koud en ongevoelig. Sterkte bij het vervolg hiervan.

Vriendelijke groeten,
J. M. Strijbis

Tags in dit artikel:

dood
Dit artikel is beantwoord door

J.M. Strijbis

  • Geboortedatum:
    16-06-1956
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Gouda
  • Status:
    Actief
163 artikelen
J.M. Strijbis

Bijzonderheden:

Docent(opleider) Driestar Hogeschool


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Valk
12-02-2014 / 00:01
Ik sluit me bij het antwoord aan: probeer je gevoelens te uiten. Zeg het dat het ruwe taalgebruik je stoort.

Terug in de tijd

Worden de planeten en het heelal ook vernieuwd bij de tot standkoming van de nieuwe aarde? Vraag 2: Kun je ongedoopt sterven?
Geen reacties
02-01-2012
Afgelopen avond was ik bij het kerstfeest voor de jeugd in de kerk van mijn familie. Dit is een Hervormde kerk en zelf ga ik naar een vol-evangelische gemeente. Ik zing hier in een band en op Eerste K...
Geen reacties
02-01-2019
In Genesis 22:5 staat: ''En Abraham zeide tot zijn jongeren: Blijft gij hier met den ezel, en ik en de jongen zullen heengaan tot daar; als wij aangebeden zullen hebben, dan zullen wij tot u wederkere...
1 reactie
02-01-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering