David en Abisag

Ds. W. C. Meeuse / 6 reacties

16-12-2013, 11:37

Vraag

Hoe moeten we toch omgaan met dat verhaal van David en Abisag in 1 Koningen 1:1-4?


Antwoord

David ligt op zijn sterfbed en kan niet warm worden. Elektrische dekens waren er niet en dat men niet op het idee kwam om warme kruiken te gebruiken begrijpen wij niet. In de cultuur van die tijd was het hebben van een bijvrouw en polygamie geaccepteerd. Het voorstel om een jonge vrouw (een maagd) te zoeken was toen niet zo vreemd. Het kon geen getrouwde vrouw zijn. Zo wordt Abisag gevonden, een Sunamitische, die de koning diende (vers 4). David had geen gemeenschap met haar.

De vraag is, hoe we hiermee om moeten gaan. Vanzelfsprekend vraagt het niet om navolging. Het vraagt ook niet om onze veroordeling. Er staan veel geschiedenissen in de Bijbel (denk bijvoorbeeld aan Simson) die wij niet direct begrijpen. Maar laten we vooral bedenken waartoe ons de Bijbel gegeven is. En welke vragen voor ons nuttiger zijn. De Bijbel wijst ons op de komst en het offer van Jezus Christus. En dat is de enige troost in leven en in sterven dat we weten Zijn eigendom te zijn.

Met vriendelijke groeten,

Ds. W. C. Meeuse

Lees meer artikelen over:

Davidpolygamie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. W. C. Meeuse

  • Geboortedatum:
    12-04-1944
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Sliedrecht
  • Status:
    Actief
134 artikelen
Ds. W. C. Meeuse

Bijzonderheden:

Emeritus (2011)


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
6 reacties
vlokje
16-12-2013 / 14:28
Hoe moeten we toch omgaan met Lot en zijn dochters, met Noachs dronkenschap, met Jakobs leugen, met al Salomo's vrouwen, met.... de lijst is te lang om op te noemen vraagsteller.

U kiest een willekeurig verhaal uit, dat kan met zoveel verhalen.
Van veel dingen vraagt een redelijk mens zich af waarom dit nu speciaal in Gods heilig Woord terecht moest komen.
Als u uit de bijbel gaat schrappen waar u niet goed mee om kunt gaan, houdt u waarschijnlijk een dun bijbeltje over. Maar dat is niet de bedoeling. We moeten weten hoe zondig de meeste van Gods kinderen zijn.
Ruben92
16-12-2013 / 17:56
Mooi antwoord en ook mooie reactie @vlokje! Ik sluit me daar helemaal bij aan! Wij zijn allen zondaren en hebben een redder nodig. En David (die een man naar Gods hart was), kende de zonde ook maar al te goed.
Daniel
16-12-2013 / 18:32
Helemaal eens met de Ds Meeuse, vlokje en Ruben68...., maar als ik als zondaar vaak dronken ben, lieg zoals Jacob, met meerdere vrouwen het bed deel, met mijn dochters de bedstee induik....
en ik kom in de orthodoxe protestante kerk, dan ben ik een outcast (dit verhaal kan ook over mijn buurman gaan).
Want we zijn niet zo lief voor zondaren in onze kerken. Ja, vroeger, in de bijbel, maar dat is het boek van God, maar nu mag het niet meer.
Waarom dan niet? Omdat het boek van God een achterhaald boek geworden is...?
vlokje
16-12-2013 / 22:38
Daniel: achterhaald is niet zo netjes verwoord. De cultuur is enigszins veranderd, de normen zijn wat gefatsoeneerd en we hebben de bijbel nu in zn geheel op schrift, dat voordeel hadden de kinderen van God toen nog niet, ze kenden nog niet de hele bijbel.
John61
17-12-2013 / 07:09
@Daniel: het meest kenmerkende van kerkmensen is dat het allemaal zondaars zijn, waarbij sommige zonden openbaar worden en anderen verborgen blijven. Dat David een man naar Gods hart genoemd wordt, ondanks alle scheve schaatsen die hij reed, laat zien dat God een God van Liefde, vergeving, genade en verlossing is. Als wij daar nou ook eens een greintje van hadden... Wij nemen anderen vaak de maat, terwijl we zelf verre van perfect zijn.
juni
17-12-2013 / 19:16
zo zie je maar weer dat de Bijbel ons moet gaan lezen

Terug in de tijd

Het geloof gaat volgens mij om een persoonlijke verhouding met God. In een discussie werd opgemerkt dat mijn opvatting mystiek zou zijn. Dat woord heb ik later opgezocht in het woordenboek. De beteken...
Geen reacties
16-12-2006
Ik heb een vraag over de wet. In Romeinen 10:4 staat dat het einddoel van de wet Christus is. Daarvoor was de wet een tuchtmeester, totdat Christus kwam. Met de komst van Christus is de periode van de...
2 reacties
16-12-2011
Ik heb een vraag over bepaalde wetten in het Oude Testament. Voor veel wetten die in onze moderne oren raar klinken wordt vaak het argument gebruikt dat we die in de context van die cultuur moeten z...
Geen reacties
16-12-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering