Judas niet nodig

Ds. J. van Rossem / Geen reacties

05-02-2004, 00:00

Vraag

Waarom was het nodig dat Judas, Jezus verried? Er staat toch dat iedereen wist wie Jezus was? Dan hadden ze Hem toch ook wel zonder Judas kunnen oppakken?


Antwoord

Het feit dat iedereen weet wie de Heere Jezus is, betekent nog niet dat niemand de Heere Jezus verraad. Van nature is ieder mens, dus ook jij en ik, geneigd om de Heere Jezus te verraden. Dat maakt de zonde van het verraden van de Heere Jezus wel dubbel zo erg. Voor dit verraad zijn  wij, maar is ook Judas ten volle verantwoordelijk Hij heeft de Zaligmaker verraden tegen beter weten in. Temeer daar de Heere Jezus tot het laatste toe het behoud van Judas gezocht heeft. In Matthéüs 26:23 lezen we zelfs dat de Heere Jezus met Judas de hand in de schotel heeft gedoopt. Dat betekent dat Hij tot het laatste toe met hem te maken wilde hebben. Ook heeft de Zaligmaker in vers 25 Judas in liefde voor zijn daad gewaarschuwd. Daarom wist Judas heel goed wat hij gedaan heeft en is zo niet ongewaarschuwd verloren gegaan.

Wat erg als wij weten wie de Heere Jezus is en hem in onbekeerlijkheid toch verraden We zullen met dubbele slagen geslagen worden. We hebben geen  enkele verontschuldiging voor ons verloochen van de Zaligmaker.

Hadden ze de Heere Jezus zonder het verraad van de Judas kunnen op pakken? De Heere heeft het zo gewild. Wat een wonder eigenlijk dat ik niet de Heere Jezus verraden heb en aan het kruis heb gebracht. De bereidheid dit te doen zit wel in mijn boos zondaarshart. Wat een wonder dat de Heere mij daarvoor nog heeft bewaard, van nature ben ik niet beter dan Judas. Hoewel: is niet elke zonde een vragen om de kruisiging van de Heere Jezus?

Actief en welbewust heeft Judas de Heere Jezus verraden. Hij heeft dit zelf gewild en is daarom geen willoos slachtoffer van het feit dat het alles zo moet verliezen. Wel een vraag: hebben jij en ik ons als een Judas leren kennen? Dan kunnen wij nog, groot wonder, bekeerd worden. Voor Judas kon het niet meer en dat door eigen schuld.

Hartelijk dank voor je vraag. We moeten leren dat verloren gaan eigen schuld is en dat zalig worden genade van de Heere is.  Ik bid je Gods zegen toe!

Ds. J. van Rossem

Tags in dit artikel:

JudasPasen
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J. van Rossem

  • Geboortedatum:
    04-03-1945
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Status:
    Inactief
121 artikelen
Ds. J. van Rossem

Bijzonderheden:
Ds. van Rossem is op 7 maart 2013 overleden.

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik vraag me af, zijn er eigelijk broeders en zusters die voor de kinderdoop zijn maar wel de gave van de geest uitleven, zoals profeteren, genezen van zieken, demonen uitwerpen en tongentaal? Of komt ...
1 reactie
05-02-2014
Zelf heb ik vier dochters en een akelige vechtscheiding gehad. Nu al ruim vijf jaar geleden. De vader van mijn kinderen is vertrokken naar een ander werelddeel, wat mijn kinderen heel veel verdriet he...
4 reacties
05-02-2016
Ik heb een beetje een vreemde vraag, waarvan ik zelf niet goed weet hoe ik het uit moet leggen. Soms gebeurt er iets waarvan ik op datzelfde moment denk: Hé, dat heb ik van tevoren geweten. Dat kan va...
5 reacties
05-02-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering