RK-doop

Redactie Refoweb / 5 reacties

14-12-2012, 12:25

Vraag

Ik heb een vraag m.b.t. de doop. In de Bijbel lees ik: er is één Heere, één geloof en één doop. Nu ben ik als baby RK gedoopt. Ik ben inmiddels tot geloof gekomen en heb me laten uitschrijven uit de RK-kerk, omdat de leer van deze kerk niet bijbels is. Is mijn (RK-)doop wel van kracht? Kan ik er van uit gaan dat de RK-doop ook onder "één doop" valt?


Antwoord

Dit artikel is beantwoord door

Redactie Refoweb

  • Kerkelijke gezindte:
    Divers
  • Woon/standplaats:
    Divers
  • Status:
    Actief
2357 artikelen
Redactie Refoweb

Bijzonderheden:

Mailadres: vragen@refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
5 reacties
rotterdam1
14-12-2012 / 13:14
Negen verschillende kerken hebben op 29 mei 2012 een verklaring ondertekend waarin ze uitspreken dat ze de doop die in een andere kerk is bediend als legitiem erkennen. Daarnaast zijn er nog twee kerken die een verklaring van onderlinge toenadering onderschrijven.

De Raad van Kerken startte in 2009 een proces van doop(v)erkenning, waarbij kerken werden uitgenodigd voor een bezinning op de betekenis van de doop. Doel van het proces was de erkenning van de doop over kerkgrenzen heen te bevorderen en het proces van bewustwording van de betekenis van de doop te stimuleren.

De negen kerken die zullen ondertekenen zijn: de Anglicaanse Kerk, de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten, de Evangelische Broedergemeente, de Molukse Evangelische Kerk, de Oud-Katholieke Kerk, de Protestantse Kerk in Nederland, de Remonstrantse Broederschap, de Rooms-Katholieke Kerk en de Syrisch-Orthodoxe Kerk. De Algemene Doopsgezinde Sociëteit en de Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten (VPE) hebben laten weten, samen met dat negental, een verklaring van onderlinge toenadering te tekenen.

Al langer bestond er dooperkenning tussen de Protestantse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk.
Malena
14-12-2012 / 18:05
De RK-doop valt inderdaad onder deze doop. Ik ben zelf ook katholiek gedoopt en nu sinds een halfjaar lid bij een Nederlands-Gereformeerde kerk en mijn doop werd gewoon erkend.
louis2
14-12-2012 / 21:32
Mag ik vragen waarom je je opnieuw wilt laten dopen? Overdopen is volgens de protestantse leerstelling een zonde.
Ik ben overigens ook een overstapper van de RKK naar de GG, zou graag met vragensteller in contact komen.
deturies
14-12-2012 / 23:17
Louis2": De vraagsteller heeft het op geen enkele manier over het willen laten overdopen.....
MUS
15-12-2012 / 08:28
Aangehaalde tekst gaat niet over de waterdoop, maar over de Geestesdoop.
Er zijn veel "waterdopen": doop van Johannes, proselietendoop, kinderdoop, volwassendoop...

Terug in de tijd

Ik probeer mijn zonden (popmuziek luisteren en films kijken) tegen te gaan. Dit omdat ik weet dat het niet goed is, maar het is zo fijn! Ik heb dit al vaker geprobeerd, maar telkens kan ik op een gege...
22 reacties
14-12-2011
Ik heb een vraag over het collecteren in de kerk. Waarom word dit veelal gedaan door de kerkvoogden, eventueel aangevuld door de diakenen? Is het verzamelen van gaven geen taak van de diakenen, om pra...
4 reacties
14-12-2017
Hoe kan je weten of je in Gods gunst ben getrouwd of onder Gods toelating? Want tegenspoed kan juist een zegen zijn en voorspoed een vloek. En wat houdt het in als je onder Gods toelating bent getrouw...
Geen reacties
14-12-2020
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering