Angst bij aanraking

C. M. Chr. Rots - de Weger / 1 reactie

19-11-2012, 08:40

Vraag

Hoe kan ik de angst opzij zetten die ik voel wanneer een jongen mij aan wil raken (ook al vind ik hem leuk) en die maakt dat ik me meteen terugtrek?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Door erover na te denken waar die angst vandaan komt. Letterlijk opzij zetten brengt je niet verder, want dan wordt de berg waar je over heen moet steeds hoger. De eerste stap heb je nu gezet: dat is het begin. Misschien van een lange weg, maar ook die begint altijd met een eerste (moedige) stap! Je schrijft verder niets over jezelf, dus het is van mij maar een idee dat je angst iets te maken zou kunnen hebben met wat er ooit in je leven is gebeurd. Dat kan heel veel zijn, van iets onschuldigs (bijvoorbeeld de gedachte dat jongens 'eng' zijn, dat ze nu of later veel meer van je willen dan die ene eerste aanraking). Je angst kan ook te maken hebben met nare ervaringen die je hebt opgedaan... ik weet het niet.

Wat ik wel weet is dat jij iets moet doen: de volgende stap zetten. Namelijk: erover praten. Met die aardige jongen, of eerst eens met een vriendin. Je kunt ook een dagboek bij gaan houden: dan schrijf je je gedachten en gevoelens op. En als het echt nodig is (maar dat bepaal je zélf) zoek je een professionele hulpverlener met wie je, middels gesprekken, uit gaat zoeken waar je angst vandaan komt en hoe je ermee om leert te gaan.  

Sterkte en alle goeds toegewenst,
Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

aanrakenangst
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
juni
23-11-2012 / 21:43
wacht tot de jongens,mannen zijn! Dan hebben ze misschien meer fatsoen.en jij misschien de ware gevonden,waar je graag me gearmd loopt!Ongemanierd als jongens aan iemand zitten hoor.Echt respectloos.

Terug in de tijd

In de herfst gaat er veel dood in de natuur. Was er voor de zondeval ook herfst? Toen was er toch geen dood?
2 reacties
19-11-2015
Waarom laat de “reformatorische kerk” mensen niet echt vrij in hun geweten? Er bestaat wel niet zo iets als DE reformatorische kerk, maar ik bedoel hiermee in het algemeen, of anders gezegd de meerder...
5 reacties
19-11-2014
Aan ds. Harinck. We gaan naar een gemeente (Ger. Gem.) waar ik ben opgegroeid. Vroeger vond ik het een erg fijne gemeente en kerkenraad. Nu is er echter heel veel aan het veranderen. Er is veel verloo...
1 reactie
19-11-2016
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering