Mentalist

prof. dr. M.J. Paul / 2 reacties

01-09-2011, 18:00

Vraag

Pas zag ik op tv een "mentalist". Hij kon door zijn gedachten ergens heel sterk op te richten, dingen laten gebeuren. Ik weet niet wat ik ervan moet denken. Is dit een kwestie van een krachtige wil, of speelt hij met krachten waar je beter uit de buurt kunt blijven?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Mentalisme is een vorm van amusement waarbij de artiest (de mentalist) de illusie wekt dat hij over buitengewone mentale vaardigheden en vermogens beschikt. Daarbij kan het gaan om beïnvloeden, voorspellen en gedachtelezen, maar ook om een uitzonderlijke vaardigheid in het uitvoeren van rekenkundige bewerkingen en het onthouden van gegevens.

Terwijl een goochelaar zich vooral bedient van vingervlugheid en mechanische trucs, ligt de nadruk in het mentalisme op mentale vaardigheden zoals hypnose, intuïtie, psychologisch inzicht en geheugentechniek. De mentalisten maken onder andere gebruik van Neuro-Linguïstisch Programmeren, conditioneren, hypnose, suggestie, magisch denken, telepathie, telekinese en psychokinese.

Deze opsomming maakt duidelijk dat de mentalist naast allerlei ‘gewone methoden’, ook werkwijzen gebruikt die voor christenen niet aanvaardbaar zijn. Er is dus meer aan de hand dan een krachtige wil.

Prof. dr. M. J. Paul

Tags in dit artikel:

goochelentv
Dit artikel is beantwoord door

prof. dr. M.J. Paul

  • Geboortedatum:
    13-03-1955
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Oegstgeest
  • Status:
    Actief
262 artikelen
prof. dr. M.J. Paul

Bijzonderheden:

-Eindredacteur Studiebijbel OT
-Senior docent Oude Testament (CHE)
-Deeltijd hoogleraar OT te Leuven (B)
-Directeur-bestuurder THGB

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
2 reacties
QuadCoreInside
02-09-2011 / 09:13
Tip: zoek op YouTube naar het programma "mentalisten ontmaskerd". Dan kom je erachter dat het allemaal boerenbedrog is. Wel heel knap bedrog trouwens.
Morris
02-09-2011 / 09:36
Mentalisme is niet meer of minder dan een vorm van goochelen waarbij handig gebruik gemaakt wordt op de kennelijke behoefte van mensen om in andere mensen iets bovennatuurlijks te zien. Hoewel de Uri Gellers van de wereld al meermalen zijn ontmaskerd als handige goochelaars, lijkt me dat alleen al het flirten met bovennatuurlijke krachten reden moet zijn om er ver weg van te blijven.

Wat mij telkens weer versteld doet staan: Waarom maakt de wereld 'gewone' christenen uit voor achterlijk, terwijl men massaal achter mentalisten, spiritisten, babyfluisteraars en meer van dat soort lieden aan loopt? De moderne mens heeft hooghartig afgerekend hebben met het geloof in God omdat Hij een menselijk verzinsel zou zijn. Maar het volkomen bon ton om serieus te praten over een gladde vent die met zijn machtige gedachten lepeltjes kan buigen - zelfs al is ondubbelzinnig aangetoond dat het een truuk is. Wat moet de Eeuwige toch een ongelofelijk geduld hebben met ons...

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over de aardlagen die tijdens de zondvloed zouden zijn gevormd: waarom worden er alleen resten van dieren gevonden en niet van mensen? Er worden wel eens enkele voorbeelden genoemd, m...
Geen reacties
01-09-2015
Graag stel ik deze vraag aan een dominee van de Ger. Gem. of HHK. Ik ga met iemand om die regelmatig dromen in verband trekt met haar geestelijk leven. Zij zegt dat die dromen van de Heere zijn. Ze sl...
4 reacties
01-09-2010
Waarom wordt Abraham Kuyper wel eens aangehaald in bijvoorbeeld een preek. Of er wordt over geschreven, terwijl hij totaal een andere leer aanhing. Had hij dan ook positieve dingen als het gaat over h...
Geen reacties
01-09-2015
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering