Liesbreukje

drs. J. de Jongh-van Hoof / Geen reacties

15-07-2011, 13:00

Vraag

Ik heb het vermoeden dat mijn dochter van drie jaar een liesbreukje heeft. Haar grote schaamlip is wat opgezwollen en je voelt duidelijk een bobbel. Ook zit ze er regelmatig met haar hand bij om het even 'op z'n plek te duwen'. Verder heeft ze de laatse tijd vaker op een dag aandrang tot ontlasting. Ze heeft nu meerdere keren kleine beetjes ontlasting en eerder was dit nooit een probleem. Ik ben met haar bij de huisarts geweest (een huisarts in opleiding). Deze heeft haar echter liggend onderzocht, maar als ze ligt, voelt ze inderdaad niks. Ik denk dat je een liesbreuk het best staande kan constateren. Volgens deze huisarts zit een liesbreuk bij een meisje altijd in de lies en niet, zoals bij mijn dochter, in de grote schaamlip. Ik heb dus mijn twijfels over zijn bevindingen. Ik ben benieuwd naar uw mening. Met vriendelijk groet.


Antwoord

Liesbreuken komen vaak voor bij prematuren en dan met name bij jongens. Ook op latere leeftijd ontwikkelen meer mannen dan vrouwen een liesbreuk.

Ik onderzoek de patiënt zowel liggende (met en zonder buikpers) als staande. Ook wil ik patiënten wel eens opnieuw op het spreekuur aan het einde van de dag – dan zijn liesbreuken vaak duidelijker dan ’s ochtends. De huisarts in opleiding heeft gelijk: meestal zit een liesbreuk bij een meisje in de lies/bovenbeen en niet in de grote schaamlip. Mocht er twijfel bestaan is het mogelijk dat de huisarts een echo aanvraagt.

Wanneer u blijft twijfelen, adviseer ik u opnieuw een afspraak te maken bij uw huisarts en uw twijfel kenbaar te maken. Een huisarts in opleiding kan haar/zijn opleider altijd erbij vragen wanneer zij/hij twijfelt of wanneer de patiënt dat wil.

José de Jongh-van Hoof

Dit artikel is beantwoord door

drs. J. de Jongh-van Hoof

  • Geboortedatum:
    30-11-1967
  • Kerkelijke gezindte:
    Zevende-dags Adventist
  • Woon/standplaats:
    Rijssen
  • Status:
    Actief
270 artikelen
drs. J. de Jongh-van Hoof

Bijzonderheden:

Huisarts


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Sinds kort is de nieuwe Bijbelvertaling van de Statenvertaling gepresenteerd. Bijbel met uitleg, prachtig! Als ik de 'kanttekeningen' van die Bijbel lees zie ik de uitleg staan die in de HSV letterlij...
Geen reacties
15-07-2015
Beste dominee Harinck. Ik heb een dringende vraag. Iemand die ik ken heeft de diagnose gekregen zeer ernstig ziek te zijn en heeft daarom misschien niet lang meer te leven. Deze persoon is kerkelijk o...
1 reactie
15-07-2016
Hoe lang is een dominee 'verplicht' om in zijn eerste gemeente te blijven wat betreft het kerkverband Christelijk Gereformeerd?
Geen reacties
15-07-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering