Structureel seksueel misbruikt

drs. J(oke) Ronner-Wattel / 2 reacties

05-07-2011, 13:06

Vraag

Ik denk dat deze vraag het beste beantwoord zou kunnen worden door een seksuoloog. In mijn jeugd ben ik langdurig structureel seksueel misbruikt door meerdere daders. Na jarenlange intensieve therapie ben ik nu zover dat ik weer redelijk normaal en stabiel kan leven. Wel merk ik dat sommige gebeurtenissen mij zo diep kunnen raken dat het lijkt alsof ik opnieuw misbruikt word en daarbij vooral ook lichamelijk (vaginaal) heel veel pijn heb. Daarbij heb ik heel veel last van bekkenklachten en ik vraag me af in hoeverre dit een gevolg is van het misbruik. Kunt u mij daar antwoord op geven? Alvast bedankt.

Antwoord

Ja, het is goed mogelijk dat actuele gebeurtenissen oude misbruikgevoelens (onbewust) kunnen triggeren. Ongetwijfeld zal het misbruik in het verleden pijnlijk zijn geweest. Dit onder andere omdat je lichaam verkrampt op het moment dat je pijn voelt of soms al als je bang bent dat iets pijnlijk zal zijn.

In het verleden gingen daders over jouw grenzen. Het kan heel goed zijn dat bij bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld als iemand over je grenzen gaat of dreigt te gaan, je onderlichaam onbewust verkrampt en je weer pijn voelt. Het kan zijn dat je zo vaak verkrampt, misschien zonder dat je het zelf in de gaten hebt, dat je daardoor bekkenklachten krijgt. Je zou eens met je huisarts kunnen overleggen of bekkenbodemfysiotherapie of haptonomie, waarbij je leert je bekkenbodemspieren bewust te ontspannen, tot een vermindering van klachten kan leiden.

Drs. Joke Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

drs. J(oke) Ronner-Wattel

 • Geboortedatum:
  26-06-1960
 • Kerkelijke gezindte:
  Gereformeerd Vrijgemaakt
 • Woon/standplaats:
  -
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Functie: GZ-Psycholoog

Tags in dit artikel:

seksueel misbruik
2 reacties
Roozemond
05-07-2011 / 18:12
Vaak is het zo dat lichamelijke therapie ook nodig is/er na komt.
Het is echt aan te raden om dat te doen!
Sterkte!
AHHK76
06-07-2011 / 16:08
Er zijn fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn voor ontspanningsoefeneningen en ook die gespecialiseerd zijn in bekkenbodemtherapie.... Bekkenbodemtherapie is nog volop in ontwikkeling, dus misschien kun je juist beter iemand hebben die recent is afgestudeerd dan iemand die langer geleden een cursus heeft gedaan.
Als je je spieren teveel aanspant en daardoor pijn hebt, kan het goed zijn naar ontspanningstherapie voor het hele lichaam en/of bekkenbodemtherapie te doen.
Het ook zijn dat dit niet voldoende is, doordat er iets niet goed zit. Dan kan een manueel therapeut of een osteopaat je nakijken. Dan kunnen er dingen losgemaakt en/of rechtgezet worden.
Hiervoor is niet beslist verwijzing nodig. Zoek iemand bij wie je je op je gemak voelt...
Een osteopaat moet je wel (gedeeltelijk) zelf betalen. Die heeft wel meer tijd voor je en kijkt niet alleen naar botten, maar ook naar spieren en organen. Officieel valt een osteopaat wel onder alternatieve geneeskunde.
Veel sterkte en beterschap!

Terug in de tijd

Ik ben een jongedame en vraag me het volgende af: 1. Zijn vrouwen die in pornofilms spelen nu wel of geen hoeren? 2. Zij...
geen reacties
05-07-2005
Mijn man is een hardwerkende man die graag veel uren per week werkt. Het liefst zou hij 60 uur per week werken en niet m...
8 reacties
06-07-2018
Heel veel medebroeders en zusters bij HeartCry hebben zich opnieuw laten dopen. Ook in mijn vriendenkring is het een fei...
geen reacties
05-07-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering