Aanwezigheid bij voorbereidingspreek

Kand. G.A. van Ginkel / geen reacties

08-12-2010, 15:24

Vraag

Laatst werd het Heilig Avondmaal gehouden en ik ben aangegaan. Bij de voorbereidingspreek waren mijn man en ik niet aanwezig. In de voorbereidingsweek belde een ouderling op. Hij vroeg eerst hoe het ging met de knie van mijn man en hij dacht vervolgens dat ik ziek was, omdat wij samen de voorbereidingszondag niet aanwezig waren. Wij kerkten die zondag ergens anders. De ouderling vond dat niet kunnen, vooral omdat ik een Avondmaalganger ben. Ik zei: "Wij kunnen ook via internet een voorbereidingspreek luisteren, of er één lezen." Wij gingen die zondag niet naar onze eigen kerk, omdat wij vinden dat de dominee heel erg blijft steken in de ellende en wij willen graag Christus horen verkondigen. De inhoud van zijn preken vinden wij vaak heel arm. Kun je aan het Heilig Avondmaal deelnemen als je niet aanwezig was bij de voorbereidingspreek? Er staat toch ook in het Avondmaalsformulier dat je jezelf moet onderzoeken?

ADVERTORIAL

Ontmoet de vervolgde kerk

Als we iets kunnen leren van de vervolgde kerk, dan is het wel dat de Here God een Baken van hoop is. Hoe de vervolgde kerk hiermee omgaat, horen we tijdens de Open Doors-dag op 8 oktober 2022.

Boek nu je tickets!

Ontmoet de vervolgde kerk

Antwoord

Het Heilig Avondmaal is in de eerste plaats een zaak tussen de zondaar en zijn God. De zondaar en Christus. Daarna en daarnaast ook een zaak van de gemeente en geestelijke gemeenschap tussen gelovigen onderling.
 
Formeel is het mogelijk aan te gaan zonder de voorbereidingspreek te hebben bijgewoond. Maar welbeschouwd is het niet de geëigende weg en is het ook niet gezond als er een barriëre ligt in de onderlinge gemeenschap, veroorzaakt door (een andere visie op) de prediking. In feite is dit een onhoudbare situatie. Ik hoop ook dat het zo wordt ervaren. Zo kan het niet blijven doorgaan.
 
Is er een fundamenteel gesprek geweest tussen jullie en de betrokken predikant/kerkenraad? En hoe was/is onze opstelling in zo'n gesprek? Kritisch, verdrietig, bewogen, scherp, open, ontvankelijk, etc.? Hoe geestelijk zijn we in het omgaan met onze kritiek en met de ambten?

De zorg door de ambtsdrager verwoord, is goed te plaatsen. Jullie zorg omtrent de prediking evenzeer. Probeer tot een eerlijk gesprek te komen. Niet telefonisch, maar bij jullie thuis. Regel iets. En: laat de gemeente waartoe je behoort niet te snel los. Probeer te bouwen, niet te breken.
 
Bid God om licht en leiding. En liefde bovenal.

Kand. G. van Ginkel

Kand. G.A. van Ginkel

Kand. G.A. van Ginkel

 • Geboortedatum:
  13-01-1958
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Maartensdijk
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.

Tags in dit artikel:

Heilig Avondmaalvoorbereidingsweek
geen reacties

Terug in de tijd

Aan een dominee van de Gereformeerde Gemeenten. Als ik persoonlijk bid en ik gebruik de Vadernaam in mijn gebed, bijvoor...
11 reacties
08-12-2021
Mijn grootouders en ouders zijn altijd heel erg behoudend: "Och mocht het komen staan te gebeuren", enz. Mijn opa en oma...
geen reacties
08-12-2011
Ik ben verliefd op een jongen die niet van onze kerk is. Mijn ouders weten er van. Ze zijn er heel erg op tegen dat wij ...
geen reacties
08-12-2006
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering