Zalving van een preek

Ds. H. Korving / 1 reactie

03-04-2010, 13:30

Vraag

Na een preek hoor ik wel eens dat mensen zeggen: Ik heb er niet zoveel aan gehad, de tekstuitleg was erg goed, maar ik mistte de zalving. Wat bedoelt men hier precies mee?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Je zou je vraag het beste aan die mensen zelf kunnen stellen. Om toch een antwoord op je vraag te geven: ik denk dat men bedoelt de zalving met de Heilige Geest. Het is echter geen kleine zaak om te beweren dat een getrouw dienaar van het Woord van God de Geest niet had. Soms trekken luisteraars een te snelle conclusie: ik heb er niets aan gehad, dus had de dominee de zalving met de Heilige Geest niet. Men vraagt zich meestal niet af of het ook aan henzelf kan liggen.

Ook neemt men vaak zichzelf als maatstaf: de dominee heeft pas goed gepreekt, als hij datgene heeft gezegd wat ik had verwacht of graag wilde horen. Misschien was die dienaar van het Woord echter zo verlicht met de heilige Geest, dat hij juist dingen moest verkondigen die men helemaal niet graag wilde horen.

De zalving met de heilige Geest bij de dienaar van het Woord kan m.i. gekend worden aan: A. Biddende voorbereiding van de prediking. B. Trouw aan de Schrift wat betreft de uitleg. C. Ernst en liefde wat betreft de toepassing.

De zalving met de heilige Geest bij de hoorder van het Woord komt hierin tot uiting: A. Biddend verlangen om Gods Woord te horen. B. Aandacht en eerbied onder de prediking. C. Liefde en gehoorzaamheid om ernaar te leven.

Ik hoop je vraag hiermee enigszins beantwoord te hebben.

Bid veel voor je dominee of hij elke zondag met verse olie (de zalving met de Geest!) overgoten mag zijn (zie Psalm 92, de Psalm voor de sabbat).

Met vriendelijke groet,
Ds. H. Korving

Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Korving

  • Geboortedatum:
    01-12-1954
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Urk
  • Status:
    Actief
194 artikelen
Ds. H. Korving

Bijzonderheden:

Ds. Korving ging in november 2021 met emeritaat.

Lees ook het artikel dat Refoweb met ds. Korving had n.a.v. zijn boek 'Taal en teken'.

En kijk/luister:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
1 reactie
Alphonsus
05-04-2010 / 16:40
De mate waarin het hart ontvankelijk is voor het woord van God bepaalt in hoge mate of men er een zalving in wil/kan terugvinden. Immers niets van Gods woord gaat verloren. Daar is het te heilig en te uniek voor. Mogelijk werkt de zalving later nog door wanneer de gesteldheid van het hart volledig op Christus is gericht.

Terug in de tijd

Wat vinden jullie van Hillsong? Ik vind de liederen erg fijn om naar te luisteren, bijvoorbeeld “What a beautifull name” en “In control”. Maar als ik verder kijk heb ik wel het gevoel dat ze weinig Go...
1 reactie
03-04-2018
Hoe kunnen we terug? Wij hebben best heel intiem lichamelijk contact gehad en genieten intens van elkaar. We zijn nog nooit over de grens -gemeenschap- geweest, maar deden wel heel veel. Maar nu we de...
Geen reacties
03-04-2004
Geachte dr. Van den Brink. Ik ontdek op Youtube uw lezingen/voordrachten. Deze maken op mij een verpletterende indruk. Waarom? U bent helder als glas. U bezit de gave van het woord. Als u spreekt gebe...
1 reactie
03-04-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering