Omgaan met rouwende vriendin

Ds. C.J. Droger / 2 reacties

11-03-2010, 17:05

Vraag

Mijn vriendin van 27 jaar heeft een broertje en zusje verloren. Hoe zou ik hier goed mee om kunnen gaan?

Antwoord

Beste vraagsteller,
 
Je vriendin heeft in haar jonge leven heel wat meegemaakt. Een broertje en een zusje verliezen is zeer in- en aangrijpend. Fijn, dat je voelt dat je voor je vriendin hierin iets wilt betekenen. Dan ben je een echte vriendin!
 
Ik denk dat het goed is, als je eerst wat probeert te lezen over het verliezen van een kind. Een mooi boek in dit verband is het boek van Linda Klein-Vuijst, “Rouwen om een kind”. Je zou ook eens kunnen kijken of er een boek bestaat over de rouwverwerking bij broers en zussen van een overledene. Er staat me iets van bij, dat daar kortgeleden ook een boek over verschenen is, maar daar weet ik zo gauw de titel niet van. Maar via Google ben je er misschien snel achter.
 
Probeer het verdriet van je vriendin ook bespreekbaar te maken. Kun je er met haar over praten? Vraag aan haar hoe ze deze verliezen heeft beleefd en verwerkt. Laat ze aan je vertellen hoe alles gegaan is en hoe ze er zelf in stond. Was er ook voldoende oog voor haar of hadden haar ouders even geen tijd voor haar? Dat zou zomaar kunnen met alle gevolgen van dien.
 
Als je merkt dat je vriendin het 'niet trekt', zal ze professionele hulp moeten zoeken. Moedig haar aan dat te doen als dat nodig is. En ga bijv. met haar mee als ze naar de hulpverlener toe moet (niet mee naar binnen).
 
Zeg gewoon tegen je vriendin, dat je wilt proberen haar te helpen bij het verwerken van dit grote verdriet. Ondanks dat je zelf niet weet wat het betekent. Een luisterend oor en een meelevend hart doen heel veel in situaties als deze. En wat dacht je van samen bidden? Hebben jullie dat wel eens gedaan? Wat zal voorbede door jou je vriendin goed doen! En dat mag je natuurlijk ook doen als je niet bij haar bent.
 
Ik hoop dat je iets kunt met deze raadgevingen. Sterkte en wijsheid in de omgang met je vriendin.
 
Hartelijke groeten!
Ds. C. J. Droger

Ds. C.J. Droger

Ds. C.J. Droger

 • Geboortedatum:
  10-01-1963
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Vlaardingen
 • Status:
  Actief

Tags in dit artikel:

relaties
2 reacties
Zita
11-03-2010 / 19:24
Over rouwende broers/zussen is Broederziel alleen verschenen. Zie ook www.broederzielalleen.nl
Alphonsus
11-03-2010 / 21:54
Hier moet de ziel alle gelegenheid krijgen zich te ontladen. Hoe dat moet is nu nog even de kwestie niet. Het er eerst over eens zijn dat dit ontladen van de ziel absoluut noodzakelijk is.
Ouders, broers, zussen niets is zo hecht aan een mens gebonden als deze verbinding.
Wanneer deze verbinding verbroken wordt breekt er ook werkelijk iets in je.

De raadgevingen van Ds Droger zijn goed om na te volgen maar het belangrijkste is dat je er bij bent met - en vaak nog beter zonder woorden.

Terug in de tijd

Ik heb al enkele maanden last van irreële angsten en onrust, paniek en nervositeit na een doorgemaakt trauma. De huisart...
geen reacties
11-03-2019
Soms ben ik van mening dat er geen vergeving voor me is. Ik lees dat met name in het Oude Testament. Op een zekere dag l...
geen reacties
11-03-2008
Ik ben een jonge vrouw van 19 jaar. Sinds mijn 12e heb ik mijn menstruaties en die blijven onregelmatig (met tussenpozen...
geen reacties
11-03-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering