Waardevol en liefde

C. M. Chr. Rots - de Weger / Geen reacties

07-11-2009, 12:44

Vraag

Aan Marijke Rots. Ik heb u een keer eerder een vraag gesteld. Nu las ik een antwoord van u aan een vraagsteller en dan zegt u daar: Waardevolle dingen zien in de ander is nog niet hetzelfde als liefde. Ik schrik mij dan weer rot en denk: oh help is het dan bij mij wel liefde? Wat is dan liefde? Ik heb u een keer eerder een vraag gesteld en toen vroeg u: ken ik je misschien? Ik vertelde toen over hoe onzeker ik was, ben al wat ouder en heb voor het eerst verkering. Ik ben zo bang voor het maken van een verkeerde keuze. Ik kan dan zo tobben over: is het nu een goed contact of liefde? Wat is dan liefde voelen voor iemand? En Hoe kan het niet toelaten/durven laten van gevoelens van verliefdheid met je achtergrond te maken hebben en met je verwachtingen?


Antwoord

Beste vraagsteller,

De door u aangehaalde zin stond in een ander antwoord, dus een ándere context! Daar hoeft u niet van te schrikken, hoor! Wel is het goed om ook over deze zin na te denken, want liefde is véél meer dan “waardevolle dingen zien in de ander.” Waardevolle dingen zie ik bijvoorbeeld ook in vrienden en bekenden, maar dat is nog geen liefde, toch?

Het maken van verkeerde keuzes is een ander item: ook binnen en relatie zullen er verkeerde keuzes gemaakt worden, maar waar er sprake is van liefde, houden-van, is er altijd de mogelijkheid om (gemeend) “sorry” te zeggen, om opnieuw te beginnen.

Ik meende in de eerder gestelde vraag herkenning te lezen, maar nee hoor, u bent niet degene aan wie ik toen dacht! Ik ken ú niet, weet niets van uw achtergrond. Maar ik durf wel te zeggen dat het al of niet durven toelaten van gevoelens álles met achtergrond en verwachtingen te maken heeft. Ook bij u.

Een (willekeurig) voorbeeld: iemand die verwend is geworden door als kind heel vaak zijn zin te krijgen, zal verwachten dat een partner ‘vliegt’ wanneer hem iets gevraagd wordt en dús teleurgesteld, zelfs boos, kunnen zijn als hij níét direct zijn stoel uitkomt.
 
Het is goed om uw gevoelens te analyseren: waar komen ze vandaan? Wílt u ze wel de ruimte geven? U bent al jaren als zelfstandige vrouw gewend om uw eigen leven vorm te geven. Dan vergt aanpassing aan het levensritme van de ander tijd en ruimte. Liefde gééft die tijd en ruimte. Van beide kanten!
 
Het woord “tobben” heeft een negatieve klank, daar wordt u niet gelukkig van. Goed nadenken en samen praten over uw beider gevoelens kan verrassende openingen geven tot het naar elkaar toegroeien. In liefde, met alle facetten die daarbij horen.

Geluk, én Gods zegen toegewenst,

Marijke Rots

Lees meer artikelen over:

verkering
Dit artikel is beantwoord door

C. M. Chr. Rots - de Weger

  • Geboortedatum:
    18-02-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    Christelijk Gereformeerd
  • Woon/standplaats:
    Aalten
  • Status:
    Actief
1502 artikelen
C. M. Chr. Rots - de Weger

Bijzonderheden:

Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af.
Lees hier het jubileuminterview.

Bekijk ook:

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Mag je in de Ger. Gem. trouwen met korte mouwen en in hoeverre moet het hoofd bedekt zijn?
25 reacties
07-11-2011
Zondag heb ik een preek gehoord over: "gelijk in de hemel alzo ook op de aarde". Het sprak me bijzonder aan. Het is groot maar buiten Gods Geest niet te verstaan wat het betekent om de eeuwigheid te o...
Geen reacties
07-11-2003
Klopt het dat iemand na zijn/haar overlijden meteen in de hemel of hel is? Zoiets als een 'tussenstation' is er toch niet? In dat geval een vraag over de opwekking uit de dood van Lazarus en Dorkas. D...
Geen reacties
07-11-2003
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering