Vervanging van vorige relatie

C. M. Chr. Rots - de Weger / geen reacties

23-09-2009, 15:00

Vraag

Ik heb verkering gehad met een hele lieve jongen. Die verkering is toen uitgeraakt en nu het een aantal maanden verder is, heb ik een andere jongen leren kennen die ik eigenlijk wel erg leuk vind en met wie ik goed contact heb. Ik weet niet hoe ik er achter kan komen of dit vragen om aandacht is van mijn kant, dat ik in deze jongen een vervanging zie van de vorige, of dat ik misschien toch echt verliefd ben. De scheidslijn is heel dun denk ik, maar hoe kom ik erachter? En wat is een goede basis voor verkering?

Antwoord

Beste vraagsteller,

Goed, dat je erkent dat de scheidslijn erg dun is tussen aandacht vragen en openstaan voor een nieuwe liefde. Het is en blijft lastig als je in hem ‘vervanging’ ziet van de vorige relatie. Dát is in ieder geval geen goede basis. Kritisch naar jezelf kijken, blijvend je gevoelens analyseren is wél goed.

Leer deze jongen kennen, als je vindt dat je er aan toe bent. Vergelijk hem niet met je vorige vriend, maar schat je nieuwe vriend op zíjn waarde. Wat betekent híj voor jou? Wat betekent hij nú voor jou? Door dit soort vragen aan jezelf te stellen kom je erachter wat je wilt, wat je voor hem voelt. Krijgt de liefde een kans? Geef jíj de liefde een kans?

Vraag jezelf ook af waarom de vorige relatie stukliep: wat ging er mis, en waarom? Naar mijn idee ben je op de goede weg doordat je er achter wílt komen! Waarbij verleden, heden en toekomst een rol spelen voor jóu en voor je vriend.

De ene kant is dus kritisch naar jezelf kijken, inclusief het verleden. De andere kant is déze jongen en je verwachtingen van hém. Een goede basis voor verkering is de bereidheid om naar beide kanten te kijken, open te staan voor veranderingen en te willen leren van ‘vroeger’. Ingrediënten daarvoor zijn: veel praten met elkaar, samen van alles ondernemen, goed observeren.
“Goed contact” is nog geen liefde...maar kan het wél worden!

Ik wens je alle goeds toe!
Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

Tags in dit artikel:

verkering
geen reacties

Terug in de tijd

Ik ben een vrouw van 24 jaar en ben twee jaar getrouwd. Twee maanden geleden zei hij te willen scheiden omdat hij het ni...
10 reacties
24-09-2015
Ik voel me de laatste tijd heel angstig. Ik denk veel na over de wederkomst en het ontmoeten van God. Het is natuurlijk ...
2 reacties
24-09-2015
Hoe kan ik op een gewone (werk)dag de Heere, mijn Zaligmaker, het meest eren/behagen?
2 reacties
23-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering