Trouwlust

C. M. Chr. Rots - de Weger / geen reacties

27-07-2009, 12:00

Vraag

Wanneer kan je nu zeggen dat je een echt goede relatie hebt en dat je de stap kan zetten om te trouwen? Ik sta voor die stap en vind het erg moeilijk. Misschien een antwoord van een deskundige? Wat is nu een goede relatie?

Antwoord

Beste trouwlustige,

Geen idee of je een jongen of een meisje bent... het enige dat je meedeelt is dat je wilt trouwen, maar je afvraagt of je er aan toe bent. Ik ga dus maar niet in op praktische zaken als voldoende financiële middelen om een huwelijk te beginnen en levensonderhoud te kunnen bekostigen. Een goede relatie heeft óók daarmee te maken, maar natuurlijk vooral met liefde. Liefde van een man en een vrouw (jongen en meisje) die van elkaar houden, met elkaar het leven willen delen. Over wat die liefde inhoudt zijn prachtige boeken geschreven. Ga zelf eens op zoek naar titels die bij je passen! Liefde is uit te drukken in verschillende vormen, die binnen een huwelijk allemaal hun plek krijgen: amor, caritas, agapè...  Vooruit, één boektitel geef ik je: “De vijf talen van de liefde”, door Gary Chapman.
 
Je kunt ook bijvoorbeeld in 1 Korinthe 13 lezen wat liefde behoort te zijn. Géven, aan de ander denken, de ander gelukkig willen maken door vooral eerlijk te zijn is belangrijker dan ontvángen. In een goede relatie is er balans, doordat beiden de ánder gelukkig willen maken op een eerlijke en liefde volle manier. Stel je jezelf en je partner eens voor als oude mensen, soms helpt dat om zicht te krijgen op het idee van een leven lang samen.

Mijn vader vond ook een criterium in de tijd dat ik wilde gaan trouwen, dat je “klaar moest zijn om een gezin te stichten.” Dat klinkt wellicht ouderwets -ik ben al vele jaren getrouwd!- maar is zeker het overdenken nog steeds waard!

Ik weet niet of je iets hebt aan dit antwoord. Misschien is het handiger als je nog eens schrijft en dan in ieder geval verwoordt wát je “erg moeilijk” vindt! Ook een ‘deskundige’ kan namelijk géén gedachten raden!

Hartelijke groeten,
Marijke Rots

C. M. Chr. Rots - de Weger

C. M. Chr. Rots - de Weger

 • Geboortedatum:
  18-02-1947
 • Kerkelijke gezindte:
  Christelijk Gereformeerd
 • Woon/standplaats:
  Aalten
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Marijke leverde op 25-05-2017 haar 1000ste antwoord in de vragenrubriek af. Lees hier het jubileuminterview.

Tags in dit artikel:

huwelijk
geen reacties

Terug in de tijd

Ik, vrouw, heb vaak last van jeuk in mijn anus. Ik weet niet wat het is. Vroeger had ik wormpjes, maar zo voelt dit niet...
3 reacties
27-07-2010
Mijn man en ik hebben vijf kinderen. Een daarvan komt na zijn huwelijk niet meer thuis. Hij heeft radicaal het contact m...
26 reacties
27-07-2010
Mijn man en ik zijn acht jaar getrouwd en we hebben twee kinderen. Vorige week betrapte ik mijn man op zelfbevrediging (...
31 reacties
27-07-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering