Ambtsdragers zonder baard

Ds. C.G. Vreugdenhil / Geen reacties

01-02-2004, 00:00

Vraag

Deze uitspraak hoorde ik van een lid van de Gereformeerde Gemeenten: "Bij de Gereformeerde Gemeenten worden nooit mannen op de lijst voor verkiezing van ambtsdragers gezet die een baard hebben. Bij ons is het een keer voorgekomen dat iemand met een snor op de lijst kwam (op zich al bijzonder) maar toen hij gekozen werd was de volgende zondag ook zijn snor weg.

Citaat van een predikant tijdens de nabetrachting van het Heilig Avondmaal dat die morgen bediend was, en waar ook een man met baard was aangegaan: "... en dan komen ze ook al met het gelaat van den wereld aan dien heiligen dis!"

Waarom wordt een baard niet geaccepteerd. God heeft de man zo toch geschapen? Is het echt zo droevig gesteld met de kerk, zijn ze zo van de bijbel afgedwaald? Over deze regel maken meer mensen zich zorgen, vooral ook omdat het besluit niet bijbels te onderbouwen lijkt. Hoe is dit punt onderbouwd? Is dit geen discriminatie? God kijkt toch naar je hart, niet naar je uiterlijk? Ik heb zelf een sikje en soms een snor... Ben ik nu aanstootgevend?


Antwoord

In twee gemeenten waar ik als predikant heb gestaan droegen enkele kerkenraadsleden een snor of een baard. Ik weet dat er meer gemeenten zijn, waar dat zo is. Er is geen enkel bijbels argument tegen te vinden. Aaron had een heel lange baard, Bogerman de voorzitter van de Dordtse synode had een baard. Het is juist werelds als wij als mannen onze baard iedere dag in de prullenbak gooien. Bovendien is het in onze tijd van unisex een duidelijk teken van ons man zijn. Dus geen bezwaar tegen snorren en baarden.

Wel is het zo dat je niet opzettelijk mensen aanstoot moet geven. Als je in een kring en cultuurtje leeft waar men zich eraan ergert, is het bijbels om de mensen niet opzettelijk te ergeren. Maar dat geldt in de eerste plaats voor die mensen. Zij mogen zich namelijk niet ergeren aan iets wat de bijbel niet verbiedt.

Ik hoop dat je met dit korte antwoord uit de voeten kunt.

Ds. C. G. Vreugdenhil

Lees meer artikelen over:

baardbeharing
Dit artikel is beantwoord door

Ds. C.G. Vreugdenhil

  • Geboortedatum:
    02-04-1946
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Houten
  • Status:
    Actief
226 artikelen
Ds. C.G. Vreugdenhil

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant

Bekijk ook:

 

 

 

 


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Aan ds. C. Harinck. In onze gemeente (Ger. Gem.) hoor ik op de mannenvereniging en bijbelstudiekring mensen over Spurgeon en de Puriteinen praten en zeggen mij dat deze mannen remonstrantse trekken ha...
4 reacties
01-02-2017
In de christelijke gereformeerde kerken wordt regelmatig geschermd met "de toe-eigening van het heil". Wat wordt hier nu precies mee bedoeld en op welke bijbelteksten is dit gebaseerd?
Geen reacties
01-02-2003
1. Waarom voeren steeds meer Hersteld Hervormde gemeenten een ochtenddienst op Goede Vrijdag in? Vanouds was dat nooit het geval, maar ik zie het om mij heen steeds meer gebeuren. Natuurlijk is het go...
Geen reacties
01-02-2023
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering