Anticonceptie gezocht

drs. N. Wolswinkel / geen reacties

07-04-2009, 00:00

Vraag

Ik ben een moeder van negen lieve kindertjes en psychisch kan ik het gelukkig goed aan, maar ik heb een hernia en heel zwakke rug. Ben in februari bevallen van een jongetje en toen ik net van hem zwanger was (wist ik toen niet) heb ik een mri-scan gehad en dacht de neuroloog (en ook de gynaecoloog heeft me meerdere malen gewaarschuwd) dat ik zeker geen zwangerschap meer aankon met deze rug. Maar ondanks een lichamelijke zware zwangerschap heb ik toch op de been kunnen blijven. Maar ik voel nu wel dat het zo niet kan doorgaan met zoveel waarschuwingen en een man die heel lief is, maar vreselijk over mij in heeft gezeten. En gezegd heeft dat als ik niet wat zou gaan gebruiken, hij zich genoodzaakt ziet er wat aan te laten doen. Dit zou ik niet willen, daar het probleem bij mij ligt. Maar nu heb ik een hele moeilijke vraag: ik heb deze zwangerschap zo mogen ervaren dat er EEN is die ons zo heeft doorgeholpen. Maar toch wil ik denk ik proberen een anticonceptie te vinden waar ik zeker van mag weten dat het geen abortus is en toch wel een medicijn. Weet u raad?

Antwoord

De eerste vraag is: betreft het tijdelijke anticonceptie of definitieve anticonceptie?

Wanneer het om definitieve anticonceptie gaat kan er gekozen worden voor sterilisatie van de vrouw of van de man. Ethisch maakt het m.i. niet uit. Zo te lezen is er een redelijk harde reden om te zegen: zo is het genoeg. Hoewel God ons bijzondere kracht kan geven, heeft Hij ons ook verstand gegeven. We mogen de ellende ook niet opzoeken. Of je kunt zeggen: de oorzaak ligt bij mij, dus moet de oplossing ook bij liggen, weet ik niet. Ik hoor stellen soms ook zeggen: de vrouw heeft alle klachten van zwangerschap en bevalling gehad, nu is de man aan de beurt voor de sterilisatie. Valt ook wat voor te zeggen. Daar moeten jullie samen een weg in vinden.

Wanneer het om een tijdelijke anticonceptie gaat, zou de gewone pil m.i. de eerste keus zijn, effectief, betrouwbaar, niet abortief en weinig bijwerkingen.

Drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

drs. N. Wolswinkel

 • Geboortedatum:
  02-02-1957
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Actief
 • Bijzonderheden:

  Huisarts

Tags in dit artikel:

voorbehoedsmiddel
geen reacties

Terug in de tijd

Hoe en wanneer bid je met je hart?
1 reactie
08-04-2016
Na een keizersnee wordt mij door de gynaecoloog en verloskundige dringend afgeraden het eerste jaar zwanger te worden. D...
10 reacties
07-04-2014
Hoe kan het dat veel mensen dromen als ze op hun rug slapen en dit in geval van het liggen op de buik veel minder is?
geen reacties
07-04-2008
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering