Vroeg een kunstgebit

drs. G.H. Hoek / Geen reacties

18-03-2009, 00:00

Vraag

Een vraag voor de tandarts. Ik ben 24 jaar en heb verschrikkelijk veel vullingen. Heb je dan een grote kans dat je heel vroeg een kunstgebit krijgt?


Antwoord

Ja, dat klopt. Dit komt door iets dat wij de “restauratiecyclus” noemen. Alles wat binnen de tandheelkunde gemaakt wordt heeft een beperkte levensduur. Wanneer een vulling of kroon vervangen wordt zal deze altijd groter gemaakt moeten worden dan de vorige. Uiteindelijk in dit proces is het niet meer mogelijk een probleem op te lossen en moet een tand of kies verwijderd worden.

Wanneer iemand tanden of kiezen verliest kan dit hersteld worden met implantaten. Dit is wel behoorlijk duur. Wanneer iemand dit niet kan of wil betalen wordt er gekozen voor een uitneembare prothese.

Je geeft aan dat je al heel veel vullingen hebt. Je bevindt je dus al een heel eind in deze neerwaartse spiraal met je gebit. Het belangrijkste is dat je er snel achterkomt waarom bij jou telkens gaatjes ontstaan. Gaatjes zijn bijna in 100 procent van de gevallen je eigen schuld. Ergens in je dieet of poetsgewoonte ligt de reden waarom jij gaatjes krijgt. Bezoek hiervoor  je tandarts of een mondhygiëniste om dit uit te zoeken. Hopelijk zal de restauratiecyclus bij jou dan niet meer zo snel verlopen dat je uiteindelijk een kunstgebit krijgt.

Drs. G. H. Hoek

Lees meer artikelen over:

medischtandarts
Dit artikel is beantwoord door

drs. G.H. Hoek

 • Geboortedatum:
  22-07-1978
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Otterlo
 • Status:
  Actief
39 artikelen
drs. G.H. Hoek

Bijzonderheden:
www.tandheelkundehoek.nl

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik ken wat vrouwen/meisjes die tijdens het gesprek 'van de hak op te tak' springen. Ook beginnen ze een verhaal niet bij het begin, maar ergens in het midden. Waardoor het een poosje duurt voordat ik ...
2 reacties
18-03-2014
Ik ben niet de vraagstelster van de vraag “Geloof eisen van vriend” maar voel met haar mee. Uw antwoord ds. Baan is duidelijk als het over haar man zou gaan. Maar ze zijn nog ongetrouwd. Kun je als ...
Geen reacties
18-03-2024
Is er verschil in ligging onder de predikanten van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN)?
1 reactie
18-03-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering