Dagelijks in het zwart gaan

Ds. A.J. Schalkoort / Geen reacties

29-10-2008, 00:00

Vraag

Wat is de reden dat sommige kerkmensen (en dominees) dagelijks in het zwart gaan?


Antwoord

Waarom in het zwart? Dit is typisch een Nederlandse traditie, die uiteraard nergens is te onderbouwen vanuit de Bijbel. Intussen wordt er wel van je verwacht dat je als dominee in het zwart kleedt. Hoe meer zwart des te rechtzinniger word je beoordeeld in sommige kringen, dus zwarte stropdas en sokken, liefst compleet met een zwarte hoed. Helaas jammer maar waar.

Aan de andere kant moeten we waken dat we niet doorslaan naar de andere kant toe, namelijk dat we ons nonchalant kleden omdat de buitenkant niet belangrijk zou zijn. Ook in onze fatsoenlijke en beschaafde kleding, wat niet zwart behoeft te zijn, mogen we laten zijn dat we christenen zijn.

Ds. A. J. Schalkoort

Tags in dit artikel:

zwart
Dit artikel is beantwoord door

Ds. A.J. Schalkoort

  • Geboortedatum:
    05-10-1948
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Lunteren
  • Status:
    Actief
213 artikelen
Ds. A.J. Schalkoort

Bijzonderheden:

Emeritus-predikant


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Er zijn veel verschillen wat betreft de prediking in de gereformeerde gezindte. Toch zie je over het algemeen dezelfde lijnen lopen waarover ik een paar vragen heb. 1: Wordt in de gereformeerde gezind...
11 reacties
29-10-2010
Ik hoor tegenwoordig dominees vaak zeggen: "Met eerbied gesproken"... en dan volgt er iets wat soms zo raar menselijk is voorgesteld over de Heere of de Christus. Waarom gebeurt dit zo vaak?
Geen reacties
29-10-2009
Mijn man en ik denken erover om bewust geen kinderen te krijgen. Met als reden om in plaats daarvan pleegkinderen op te vangen die we dan de volle aandacht kunnen geven. Beiden willen wij al lange tij...
3 reacties
29-10-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering