Vruchtbare dagen berekenen

Alie Hoek - van kooten / geen reacties

14-06-2003, 00:00

Vraag

We zijn nu een paar maanden getrouwd. We hopen er erg op dat we kinderen mogen krijgen. Hoe kun je je vruchtbare dagen berekenen? Mijn cyclus is zo'n 31 a 32 dagen. Dag 1 is de dag dat m'n menstruatie begint.

Antwoord

De eisprong vindt altijd ongeveer 12-14 dagen vóór de volgende menstruatie plaats. Het traject vanaf de eisprong naar de volgende menstruatie is namelijk een vaste tijd. De rijping van de eicel tot aan de eisprong kan wel wisselen. Dus als iemand een onregelmatige menstruatie heeft, dan zit die onregelmatigheid altijd in het eerste gedeelte van de cyclus.

Je kunt ook temperaturen: iedere ochtend op dezelfde tijd rectaal de temperatuur meten, dan zul je zien dat na de eisprong de temperatuur ongeveer 0,4 graden omhoog gaat. Als de temperatuur omhoog gaat, wil dat zeggen dat de eisprong al heeft plaatsgevonden. Na de eisprong wordt er door de eierstok namelijk het hormoon progesteron gemaakt en dat werkt iets temperatuurverhogend op het lichaam.

Alie Hoek-van Kooten

Alie Hoek - van kooten

Alie Hoek - van kooten

Tags in dit artikel:

vruchtbaarheid
geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag en wel deze: hoe belangrijk is een kerkorde?
geen reacties
14-06-2008
Mijn man is al jaren seksverslaafd. Sinds kort volgt hij een online cursus bij Setting Captives Free. Deze stichting bie...
3 reacties
14-06-2011
Ik hoop allereerst dat ik als vrijzinnige welkom ben op jullie inspirerende forum. Ik heb sinds een aantal maanden verke...
6 reacties
14-06-2012
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering