Ik heb al jaren last van perioden waarin ik me heel depressief voel. Ik weet mez...

Ds. K. van den Geest / Geen reacties

15-04-2008, 00:00

Vraag

Ik heb al jaren last van perioden waarin ik me heel depressief voel. Ik weet mezelf geen raad in deze perioden en wil dan heel graag met iemand praten. Ik heb verder geen grote problemen, dus professionele hulp lijkt me wat ver gaan. Ik heb een keertje geprobeerd om met de dominee in gesprek te gaan. Dit omdat ik dan ook vaak twijfel aan God en alles daarom heen. Ik voel me dan heel alleen en onzeker. Hij verwees me door naar professionel hulp en wilde verder niks. Wat vindt u dat ik moet doen?


Antwoord

Het blijft altijd moeilijk om iemands situatie te beoordelen en daarover een advies te geven als je de persoon en omstandigheden niet kent. Daarom kan ik alleen maar iets in het algemeen hierover zeggen.

Depressieve perioden kunnen een symptoom zijn van een dieperliggend verdriet, onverwerkte ervaringen, etc. Je hebt dan doorgaans geen grote problemen, maar van tijd tot tijd komt dit als het ware toch even ‘boven water’. En dan weet je je er geen raad mee. Ik kan me daarom goed vinden in het advies van de predikant, die zegt: zoek professionele hulp. Dat gaat echt niet te ver, om twee redenen.

Allereerst kan het in het algemeen totaal geen kwaad om eens een aantal gesprekken met een psychotherapeut o.i.d. te hebben. Deze gesprekken kunnen leiden tot een groeiend zelfinzicht: depressiviteit komt vaak omhoog uit de diepte van onbewuste gevoelens, maar door erover te praten kun je ze benoemen en misschien leren hanteren. Een tweede reden waarom deze hulp niet te ver gaat is, dat het probleem kennelijk regelmatig terugkeert en je dus moet concluderen dat er wel degelijk ‘iets’ aan de hand is. Daarom is het alleen maar verstandig om daarvoor goede hulp te zoeken, zodat je er achter kunt komen waar deze depressieve perioden mee te maken hebben en uit voort komen.

Tegelijk zou ik als pastor ook nog iets anders gedaan hebben: samen bidden, samen de troost en kracht van Gods Geest en Woord zoeken. Het één (psychotherapie o.i.d.) kan en moet samengaan met het ander: rust vinden bij God. Daarmee moeten we elkaar ondersteunen, zeker in tijden van depressiviteit. In de Psalmen komen we ook mensen tegen, die hun klacht uitstorten voor de HEERE en hun tranen de vrije loop laten. God begrijpt onze pijn en heeft aandacht voor ons verdriet. Hij wil in Christus alle wonden helen, Hij die gezegd heeft: komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.

Ds. K. van den Geest

Lees meer artikelen over:

psychologie
Dit artikel is beantwoord door

Ds. K. van den Geest

  • Geboortedatum:
    12-10-1957
  • Kerkelijke gezindte:
    Nederlandse Gereformeerde Kerken
  • Woon/standplaats:
    Deventer
  • Status:
    Actief
123 artikelen
Ds. K. van den Geest

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik werk in de gezondheidszorg binnen een reformatorisch instelling. Ik behoor bij een kerkgemeenschap die in het rijtje staat van kerken waar je lid van kunt zijn als je binnen die reformatorische ins...
Geen reacties
15-04-2019
Sinds een half jaar ga ik (jonge vrouw) erg leuk om met een (jonge) man. We ervaren dat we een geestelijke, emotionele en humoristische klik hebben. Daarom trekken we veel naar elkaar toe. Zoveel dat ...
11 reacties
15-04-2013
Hoe kunnen we op een bijbelse manier uitleggen aan onze kinderen wat ons standpunt is t.a.v. het circus? Het is ons in de jeugd nooit uitgelegd en ik loop hier best tegenaan. Ik zou niet eens precies ...
Geen reacties
15-04-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering