Ik merk in de prediking dat predikanten een bepaalde weg tot zaligheid voor ogen...

Ds. A. Simons / Geen reacties

28-03-2008, 00:00

Vraag

Ik merk in de prediking dat predikanten een bepaalde weg tot zaligheid voor ogen hebben, waarbij je dit kan terugbrengen tot twee uitgangspunten. Hoewel de predikanten hun uitgangspunt vaak verhullen, is na een aantal preken het karakter van de weg die zij voorstaan aan de luisteraar overgebracht. Het gaat dan om de volgende twee uitgangspunten op de vraagstelling langs welke weg wordt de mens zalig. (1) De mens komt met de wet in de knoop, hij kan deze niet volbrengen, ziet zijn tekorten en zoekt van daaruit een Borg. In deze prediking staat meer de zoekende mens in middelpunt, de manier waarop hij zoekt wat hij allemaal meemaakt, e.d. (2) Deze prediking stelt Jezus in het middelpunt, wat Hij gedaan heeft, de zoekende zondaar wordt al luisterend verbroken door de liefde van God. Veel predikanten zullen nu zeggen dat zij evenwichtig 1 en 2 prediken, maar dat is niet zo. Als je hun preken op een rij zet dan weet je wat hun uitgangspunt is. Het is of 1 of 2, een tussenweg is niet mogelijk. Voor mij blijft de vraag: wat is de juiste prediking? Hoe komt een zondaar tot geloof: verbroken door de liefde of door het vastlopen in het onmogelijk kunnen volbrengen van de wet?


Antwoord

Beste vraagsteller,

Uw vraag in het kort is: “komt een zondaar tot het geloof verbroken door de liefde of door het vastlopen in het onmogelijk kunnen volbrengen van de wet?”

Als eerste opmerking wil ik zeggen; dat het koninkrijk van God niet is onder te brengen in een systeem. De Heilige Geest laat zich niet leiden door menselijk systemen. In de tweede plaats moeten we oppassen dat we de Heilige Schrift niet willen vangen in twee stellingen. In de derde plaats toets Gods werk aan het Woord. Het moet naar het Woord zijn. Of het dan van “vooraf gaat” of  “achteraf” of  “middendoor” is tweede plaats.

Toch is er meer te zeggen dan bovenstaande drie punten. De Bijbel is geen boek vol wanorde, maar een Woord van orde. Graag wil ik nog kwijt dat Gods liefde in Christus en het sterven aan de wet keerzijde zijn van dezelfde zaak. Er is geen waar geloof zonder liefde. En geen ware liefde zonder geloof. Er is ook geen waar geloof zonder het geloof in Christus, de Middelaar Gods en der mensen. En waar oprecht geloof is, daar is ook verwondering en aanbidding.
 
Ik wil dit gebrekkige en onvolkomen stukje afsluiten met de woorden van Paulus; ik ben door de Wet aan de Wet gestorven, ik ben met Christus gekruisigd en niet ik leef meer, maar Christus leeft in mij. Gal. 2:20.

Uw dominee A. Simons, Vinkeveen

Dit artikel is beantwoord door

Ds. A. Simons

  • Geboortedatum:
    07-05-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Valburg-Homoet
  • Status:
    Actief
162 artikelen
Ds. A. Simons

Bijzonderheden:

Bekijk ook:


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

De Heere Jezus waarschuwt op meerdere plekken in de Bijbel voor de afgod van het geld, de mammon. Het staat er heel duidelijk: je kunt niet God dienen en de mammon. Het is simpelweg niet mogelijk. I...
Geen reacties
28-03-2024
Ik ben een jonge vrouw en heb regelmatig last van een gevoelige plek in mijn buik. Het lijkt dan net of het helemaal beurs en blauw van binnen is als je erop drukt. Het zit net iets links van mijn nav...
2 reacties
28-03-2011
Aan iemand van de Ger. Gem. Als het beter is, om wat voor redenen dan ook (geen luxe), om voorlopig niet weer zwanger te raken van een volgend kind, wat is dan ‘geoorloofde’ anticonceptie?
Geen reacties
28-03-2019
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering