Geest der heiligmaking

Ds. B.J. van Vreeswijk / Geen reacties

01-10-2001, 00:00

Vraag

Wat wordt bedoeld met "geest der heiligmaking?" Rom. 1:4.


Antwoord

Romeinen 1:3,4 is in onze Statenvertaling alleen al in het lezen heel moeilijk te begrijpen. Ik probeer via een zo letterlijk mogelijke vertaling uit het Grieks de verstaanbaarheid te vergroten: aangaande Zijn Zoon, de geborene uit het zaad van David door het vlees, de Aangestelde (als) Zoon van God in kracht door de Geest van de heiligheid, sinds de opstanding van de doden, (nl.) Jezus Christus, onze Heere.

In de eerste plaats wil Paulus in de aanduiding van de geboorte van Jezus als mens Zijn zwakheid aangeven. Ieder mens is sterfelijk. Daartegenover staat het onsterfelijke van Jezus als Zoon van God. Bij Hem was de Geest van de heiligheid, dus de Heilige Geest, Die in Hem lichamelijk woont.

Door de opstanding uit de dood is Christus met kracht geproclameerd als de Zoon van God. Door de opstanding wordt de nieuwe schepping zichtbaar. Het gaat om de vernieuwende werking van de Geest in de herschepping die in het leven van een mens als heiligmaking (merkbare vernieuwing, verandering) doorwerkt. Door Christus heeft het tijdperk van de alleenheerschappij van het (zondige) vlees in de mens afgedaan.

Ds. B. J. van Vreeswijk

Lees meer artikelen over:

heiliging
Dit artikel is beantwoord door

Ds. B.J. van Vreeswijk

  • Geboortedatum:
    23-08-1947
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Status:
    Inactief
87 artikelen
Ds. B.J. van Vreeswijk

Bijzonderheden:
Ds. van Vreeswijk is overleden op 01-03-2010

Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag over de kinderdoop. Ik heb gezien dat hier al enkele keren een vraag over gesteld is, maar toch is me nog niet alles duidelijk. Mijn vader is van huis uit tegen de kinderdoop, terwijl...
Geen reacties
30-11-2001
Welke stappen kun je het beste ondernemen als je denkt dat je kind hoogbegaafd is? Zijn hier bepaalde testen voor om dit te onderzoeken? Wat zijn de kenmerken van een hoogbegaafd kind?
20 reacties
30-11-2009
Nog voordat ik geboren werd, wist een bekeerde overgrootmoeder dat ik een meisje was. Ze heeft ook gezegd dat ik bekeerd zou worden. Mag je zoiets ook geloven? Dus mag ik geloven dat ik bekeerd zal wo...
Geen reacties
30-11-2005
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering