(...) Zijn er dus regels daar voor het tempo waarop een dominee moet spreken en ...

Ds. H. Paul / Geen reacties

06-12-2007, 00:00

Vraag

Ik bezocht jaren terug eens een dienst van de Oud Geref. Gem en daar sprak de dominee heel langzaam. Nu was ik wel benieuwd of alle dominees daar zo traag praten of dat dit per dominee verschilt. Ik heb via Prekenweb ook eens een preek beluisterd van een Geref. Gem. dominee en bij de ene kerk werd er vlotter gesproken dan de andere. Zijn er dus regels daar voor het tempo waarop een dominee moet spreken en waarom spreken sommige dominees zo traag? Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

Antwoord

Beste vraagstel(ster)ler,

Het tempo waarin een predikant spreekt hangt voornamelijk af van de persoon zelf. Daar zijn geen regels voor. Zelf spreek ik vaak (te) vlug. Maar anderen hebben een langzamer tempo. Dat is in het maatschappelijk leven ook zo.

Wel kan men zich aanwennen langzaam te spreken en met een bepaalde intonatie, die het eerbiedwaardige van het gesprokene moet accentueren. Sommigen hebben daarom een soort galmtoon. Maar dat behoort bij de persoon en heeft niets te maken met een voorgeschreven tempo niets te maken. Wel is het voor de duidelijkheid gewenst niet te vlug te spreken. Daar probeer ik ook op te letten.

Hartelijke groeten,
Ds. H. Paul
Dit artikel is beantwoord door

Ds. H. Paul

  • Geboortedatum:
    16-07-1928
  • Kerkelijke gezindte:
    Gereformeerde Gemeenten
  • Woon/standplaats:
    Moerkapelle
  • Status:
    Inactief
235 artikelen
Ds. H. Paul


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Waarom is de Heere Jezus naar deze wereld gekomen? Is het voor de mensen die al van het begin gekozen (uitverkoren) zijn, of voor alle mensen?
Geen reacties
06-12-2006
Vraag 1: Ik (man) heb sinds een tijd een relatie. Zij is gelovig, zwaar gereformeerd of hoe je dat ook noemt. Ik ben er niet mee opgevoed, maar sta er wel open voor. Ik heb altijd het gevoel gehad dat...
Geen reacties
06-12-2005
Ik heb onlangs ontdekt dat ik een Hoog Sensitief Persoon (HSP'er) ben. Aangezien ik al twee keer in een depressie ben beland, wil ik graag leren hoe ik mijn hooggevoeligheid positief vorm kan geven. M...
10 reacties
06-12-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering