Seksuele omgang van gehandicapten

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven / geen reacties

03-03-2004, 00:00

Vraag

Mijn vraag is of je als afdelingshoofd van een residentiële instelling ervoor kunt kiezen om in te stemmen met seksuele omgang van de inwonende verstandelijk en/of lichamelijk gehandicapten? Prostitutie op belastingcenten lijkt me uitgesloten, maar wat voor de ene gehandicapte mogelijk is om binnen een instelling seksueel contact te hebben met een andere gehandicapte, maakt voor de andere de discussie open dat hij/zij ook dergelijke mogelijkheden tot zijn of haar beschikking zou moeten kunnen hebben. Dus wel of geen seksueel contact voor gehandicapten binnen een instelling en wat is hierbij het meeste van belang? Is de gehandicapte-grens voor seksualiteit en huwelijk bijvoorbeeld wel ergens te trekken en waarmee kun je reeële concrete afspraken maken die voor iedereen acceptabel zijn?

Antwoord

Beste vragensteller,
 
Wat een dilemma's kun je hebben, ook in je werk! Hoewel deze vraag voor mij nieuw is kan ik me wel voorstellen dat het voor de mensen die hiermee te maken hebben heel erg lastig is. Zowel voor het personeel van de instelling als voor de familie!
 
Je schetst de situtie duidelijk. Jouw standpunt is grotendeels bepaald. Je vindt dat prostitutie op belastingcenten uitgesloten is. Dat lijkt mij ook een terecht standpunt. Tegelijk benoem je fijngevoelig het probleem in de gehandicaptenzorg. Persoonlijk vind ik het een heel verschil of je over verstandelijk gehandicapten spreekt of over lichamelijk gehandicapten! De eersten overzien tenslotte niet de consequenties van hun gedrag! Want, als je seksuele omgang binnen een instelling toelaat, dan heb je ook te maken met anti-conceptie, aidspreventie en andere moeilijke beslissingen.

Zoals jij je vraag stelt lijkt het alsof je alleen voor deze beslissing staat. Persoonlijk zou ik je aanraden om je aan te sluiten bij het beleid van de instelling. Je kunt op jouw afdeling niet een afwijkend beleid instellen, lijkt me. Tegelijkertijd beschermt dit jou in jouw functie om deze zware beslissingen alleen te moeten nemen. Hoe denkt de familie van de bewoners erover? Wat is de identiteit van de instelling?
 
Ik realiseer me dat ik geen inhoudelijk antwoord op jouw vraag geef, maar dit lijkt mij dan ook niet verstandig! Je zult je toch moeten conformeren met het instellingsbeleid. Wanneer je het hier niet mee eens bent, lijkt het mij goed dat je gedegen studie maakt van dit onderwerp en met alle betrokken ‘partijen’  praat om een goede mening te kunnen vormen. Vervolgens kun je dit het management of de directie voorleggen.
 
Succes en hartelijke groet, Petra van Bodegraven

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven

P.J. (Petra) van Bodegraven-Walraven

 • Geboortedatum:
  26-03-1966
 • Kerkelijke gezindte:
  PKN (Hervormd)
 • Woon/standplaats:
  Veenendaal
 • Status:
  Inactief

Tags in dit artikel:

handicap
geen reacties

Terug in de tijd

Ik heb een vraag aan Ds Polinder over zijn antwoord. Het betreft hier een vraag over muziek waar drum in zit. U zegt hie...
geen reacties
03-03-2006
Wat betekent Spreuken 18:20,21: "Van de vrucht van ieders mond zal zijn buik verzadigd worden; hij zal verzadigd worden ...
1 reactie
03-03-2010
Waarom mag de Heere Jezus niet afgebeeld worden? Als er vroeger net als nu fototoestellen, video’s enz. geweest waren, d...
3 reacties
03-03-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering