De bijbel over echtscheiding

Ds. J.D. Heikamp / Geen reacties

13-12-2003, 00:00

Vraag

Voor mijn scriptie, dat gaat over gedragsproblematiek van kinderen van gescheiden ouders, schrijf ik een stukje over wat de bijbel concreet zegt over echtscheiding. Staan er concrete voorbeelden en teksten in de bijbel over echtscheiding en waar kan ik die vinden?


Antwoord

Erg leerzaam in dit verband is het lezen van het huwelijksformulier. Dat gaat uiteraard over de instelling van het huwelijk maar ook over de echtscheiding. Men geeft daar verschillende concrete voorbeelden en teksten die er over staan in de Bijbel.

De regeling van de echtscheiding staat in Deut. 24:1-5. We lezen, wanneer een man een vrouw gehuwd heeft en haar niet liefheeft omdat hij iets onbehoorlijks aan haar gevonden heeft, haar een scheidbrief kan geven en haar uit zijn huis mag wegzenden. Wanneer we de woorden letterlijk nemen, dan krijgen we de indruk, dat Mozes hier een bestaande gewoonte van het geven van een scheidbrief eenvoudig aanvaardt en slechts bedoelt de gruwel van het opnieuw nemen van de vrouw, nadat deze aan een ander heeft toebehoord, te voorkomen. Lees Jesaja 50:1; Jeremia 3:1,8. Bij "iets onbehoorlijks" kun je denken aan onkuisheid, overspel, in ieder geval aan onbeschaamd gedrag.

Hoe de Heere denkt over echtscheiding kun je ook lezen in Maleachi 2:10-17. En in het Nieuwe Testament worden we verwezen naar Mattheus 19:8. Met het oog op hun verhardheid heeft Mozes aan de Israëlieten toegestaan hun vrouwen weg te zenden, maar van den beginne is dit niet geweest. De Heere Jezus zegt dat bij het plegen van overspel het huwelijk in feite is ontbonden, zodat de onschuldige partij de schuldige mag verlaten. Lees Mattheus 5:31 vv; 19:3 vv. De Heere zegt dus niet dat je dan moet scheiden. Echtscheiding is en blijft in strijd met het karakter van het huwelijk, zoals de Heere het bedoeld heeft in te stellen.

Je kunt ook lezen 1 Korinthe 7:1-16. Omdat hier nogal wat verschil van mening over bestaat, ik bedoel over de uitlegging, moet je de kanttekening van de Statenvertaling erbij gebruiken. Die zijn zuiver en geven ook allerlei tekstverwijzingen naar andere schriftplaatsen. Dat geldt trouwens tevens voor de andere tekstverwijzingen.

Ik hoop dat je aan deze teksten wat hebt voor het maken van je scriptie over gedragsproblematiek van kinderen die altijd de dupe zijn van echtscheidingen. Een zeer belangrijk onderwerp. Veel wijsheid toegewenst bij het maken van je scriptie.

Ds. J. D. Heikamp

Lees meer artikelen over:

echtscheiding
Dit artikel is beantwoord door

Ds. J.D. Heikamp

  • Geboortedatum:
    09-11-1939
  • Kerkelijke gezindte:
    Hersteld Hervormd
  • Woon/standplaats:
    Staphorst
  • Status:
    Actief
283 artikelen
Ds. J.D. Heikamp

Bijzonderheden:

Emeritus

website: http://dsheikamp.refoweb.nl


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Binnenkort hoop ik (vrouw, rond de 30 jaar, PKN) te trouwen. Nu is het zo dat het voor mijn vriend de tweede keer is dat hij gaat trouwen. Zijn eerste huwelijk is stukgelopen, door het overspel van zi...
Geen reacties
13-12-2011
Al lang zit ik met het volgende; waarom is in het begin de gevallen engel verwijderd uit de hemel? Hoe kan het dat deze in opstand is gekomen? Hadden de engelen bij God in de hemel ook een vrije wil? ...
Geen reacties
13-12-2012
Ik heb een vraag over relatie/hertrouwen na overspel. Om mij heen zie ik dat er veel nieuwe relaties worden aangegaan na een scheiding. Ik ben gescheiden, niet op zoek naar een nieuwe man omdat in mij...
Geen reacties
13-12-2022
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering