Volgen heeft gevolgen
J. Krijgsman | Geen reacties | 07-10-2009| 18:00
De afgelopen weken hebben we er iets van gelezen wat het volgen van de Heere Jezus inhoudt. We gaan ermee verder want volgen heeft gevolgen. Als we een grote beslissing nemen denken we aan de gevolgen daarvan. Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen bekijk je eerst of je de lasten kunt opbrengen. Als je van plan bent van baan te wisselen, kijk je eerst wat de gevolgen daarvan zijn. We zeggen dan: ‘gooi een oude schoen niet weg voordat je een nieuwe hebt’. De Heere Jezus zegt: Wie een toren wil bouwen, moet eerst de kosten overrekenen (Lukas 14:28).
Lukas 9:57-62:
57 En het geschiedde op den weg, als zij reisden, dat een tot Hem zeide: Heere, ik zal U volgen, waar Gij ook heengaat.
58 En Jezus zeide tot hem: De vossen hebben holen, en de vogelen des hemels nesten; maar de Zoon des mensen heeft niet waar Hij het hoofd nederlegge.
59 En Hij zeide tot een ander: Volg Mij. Doch hij zeide: Heere, laat mij toe dat ik heenga en eerst mijn vader begrave.
60 Maar Jezus zeide tot hem: Laat de doden hun doden begraven; doch gij, ga heen en verkondig het Koninkrijk Gods.
61 En ook een ander zeide: Heere, ik zal U volgen; maar laat mij eerst toe dat ik afscheid neme van degenen die in mijn huis zijn.
62 En Jezus zeide tot hem: Niemand die zijn hand aan den ploeg slaat en ziet naar hetgeen achter is, is bekwaam tot het Koninkrijk Gods.
Gevolgen van het volgen op eigen initiatief
Er komt een man tot Jezus en zegt enthousiast: Meester ik zal U volgen waar U ook heengaat. Prachtig, vind je niet? Daar moet de Heere Jezus toch blij van worden. Velen verlieten Hem zodat het groepje volgelingen steeds kleiner wordt. Je zou bijna zeggen: er blijft niemand over.
Hoe komt het trouwens dat velen Jezus verlaten? Hij gaat steeds openlijker vertellen dat Hij gekruisigd zal worden. Ook wordt duidelijk dat het volgen van Hem moeite en zorgen met zich meebrengt. Daarom keren velen zich van Hem af. De Heere Jezus zou er bijna moedeloos van worden. Hij Die altijd zo liefdevol, maar wel eerlijk met de mensen omging.
Juist op dat moment komt deze man die Hem wil gaan volgen. Dat moet je dan toch met beide handen aanpakken?
Ik denk aan onze tijd. Velen verlaten de kerk. Het groepje mensen dat naar een kerk gaat wordt steeds kleiner. In Amsterdam gaat 3 % zo af en toe nog naar een kerk. Mensen die regelmátig naar een kerk gaan in Amsterdam zijn er niet veel. Als er dan nieuwe mensen in de kerk komen, ben je daar toch blij mee? Dan doe je er toch alles aan om die mensen vast te houden? Om ze het zo aangenaam mogelijk te maken?
Hoe reageert de Heere Jezus toen velen Hem verlieten? Zegt Hij: hartelijk welkom? Ja en nee. Hij stuurt hem niet weg. De Heere Jezus haalt hem ook niet binnen door enthousiast allerlei dingen aan te passen. Je moet toch meegaan met je tijd, of niet?
Hij vertelt hem wel eerlijk wat de gevolgen van het volgen zijn. Hij zegt: weet wel waaraan je begint. Volgen van Mij heeft veel gevolgen. Kun je dat opbrengen? (Lukas 9:58).
Gevolgen van het volgen op initiatief van de Heere Jezus
Daarna komt er een man langs die niet zichzelf aanbiedt om te volgen. De Heere Jezus roept hem. Het is een korte krachtige roep van de Heere Jezus: ‘Volg Mij’ (Lukas 9:59). Deze man zegt niet gelijk ja, maar ook niet gelijk nee. Hij heeft eerst een aantal verplichtingen die hij moet doen. Hij heeft een oude vader die hij eerst moet verzorgen tot z’n vader sterft. Daarna moet hij hem begraven.
Een geldig excuus om de roepstem van de Heere Jezus op dit moment af te slaan. Waarom? Hij gehoorzaamt de wet van de Heere. Daarin staat dat we onze ouders moeten eren (Exodus 20:12).
Dit kan de Heere Jezus toch niet weigeren? Dan gaat Hij tegen Zijn eigen wet in. Bovendien zegt de man dat hij dáárna de Heere Jezus zal volgen (Lukas 9:59).
Wat een zegen dat er nog zulke mensen zijn die aan hun ouders denken. In onze tijd is dat vaak heel anders. Pa en ma zitten in een verpleeghuis. Als ze kinderen hebben zie je ze zelden op bezoek. Die hebben het vaak te druk met hun eigen bezigheden. Studie bijvoorbeeld. Je moet immers carrière maken? Daarnaast moet het lichaam jong en soepel worden gehouden. Dus minimaal één maal per week een paar uur naar fitness en massagecentrum. Dan blijft er niet veel tijd over voor pa en ma. Dat laten ze maar aan de verzorging van het verpleeghuis over. Die zijn er tenslotte voor.
Hoe reageert de Heere Jezus op dit schijnbaar geldige excuus van deze man? Hij zegt: laat het begraven van de doden maar over aan hen die Mij niet volgen. De man krijgt daarnaast de opdracht om te gaan evangeliseren (Lukas 9:60).
Zo radicaal is de Heere Jezus. Als Hij roept: ‘volg Mij’, vraagt dat onmiddellijke gehoorzaamheid. Zelfs het verzorgen van je ouders komt dan op de tweede plaats. Zo zie je: volgen heeft gevolgen.
Misschien zeg je: ik begrijp het niet. De plicht tot het verzorgen van je ouders staat toch in de tien geboden zoals u zei? Jazeker, maar de samenvatting van de wet is liefde. Daarvan zegt de Heere Jezus: ‘Gij zult liefhebben de Heere uw God met geheel uw hart en met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. Dit is het eerste en het grote gebod. En het tweede aan dit gelijk, is: Gij zult uw naaste liefhebben als uzelven’ (Mattheüs 22:37-39).
De liefde tot God gaat voorop. De liefde tot God is de bron van de liefde tot de naaste. Het is onmogelijk de naaste echt lief te hebben zonder eerst God lief te hebben.
Met deze opmerking legt de Heere Jezus de zonde van deze man bloot. Het ontbreekt hem aan liefde tot God. Daarom brengt hij bezwaar in als de Heere Jezus hem oproept tot volgen.
De Heere Jezus heeft de liefde tot Zijn Vader in praktijk gebracht. Uit liefde tot Zijn Vader heeft Hij Zichzelf opgeofferd tot in de dood. Dit was nodig om de relatie die wij verbroken hebben met God, weer te herstellen. Maar let wel: de liefde tot en de eer van Zijn Vader gingen voorop. Daaruit volgt de liefde van de Heere Jezus tot verloren mensen.
Als we het zo bekijken komt deze man wel heel dicht naast ons staan. Wat een bezwaren kunnen wij inbrengen als de Heere Jezus zegt: ‘Volg Mij’. Dat kunnen maatschappelijke bezwaren zijn, maar ook religieuze. De Heere Jezus vaagt ze weg en laat zien dat het ontbreekt aan liefde tot God. Dat is onze schuld. Daarom willen én kunnen we Hem vanuit onszelf niet volgen.
De Heilige Geest zorgt ervoor dat er mensen zijn en blijven die belijden: wij volgen U omdat U ons volgzaam maakt. Zij beleven dat alle eigen inspanningen om Jezus te volgen, schipbreuk leiden. Zij zeggen: ‘Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst heeft liefgehad heeft’ (1 Johannes 4:19). Uit die Bron volgt de liefde tot de naaste.
Gevolgen van het volgen met initiatief op termijn
Er komt een derde man bij de Heere Jezus. Hij biedt zichzelf aan om Hem te volgen. Hij stelt wel een voorwaarde: nu nog niet, maar later. Dus eigen initiatief op termijn. Eerst moet hij naar huis om zijn zaakjes te regelen. Dan volgen.
De Heere Jezus weet dat deze man het thuis druk heeft met het regelen van zijn zaakjes.
Van volgen komt dan niets meer. Daarom zegt de Heere tot hem: ‘Niemand die zijn hand aan de ploeg slaat en ziet naar hetgeen achter is, is bekwaam tot het Koninkrijk Gods’ (Lukas 9:62). Met andere woorden: als je de Heere wilt volgen moet je niet meer achterom kijken. Dan verlies je Hem uit het oog. Het is: nu of nooit.
Ook deze man die wil volgen op termijn moeten we niet ver weg zoeken. Het zijn mensen die van twee walletjes willen eten. Het zijn mensen die tot op zekere hoogte de Heere willen volgen. Toch kunnen ze niet radicaal breken met de zonde. Hun benen volgen de Heere, maar hun hart blijft vast aan alles wat de wereld biedt. Ze nemen zich steeds voor om de Heere te gaan volgen. Alleen ze weten niet wanneer. Eerst nog… Voorbeelden? Zondags in de kerk neem je je voor om Hem te volgen. Eenmaal thuis kun je de verleiding niet weerstaan en bekijk je weer de meest bizarre films. Nog één keer kijken en dan.. Of: Nog één keer vreemd gaan met die mooie vrouw. Dan zal ik gaan volgen… Nog een voorbeeld? Nog één jointje en dan stop ik en ga ik Jezus volgen. Nog één keer naar die gore site kijken, dan zal ik gaan volgen.
Hoe je het ook bekijkt: het is eerst nog even aan m’n trekken komen, en dan Jezus volgen.
Het gaat over drie mannen die alle drie de Heere Jezus hebben ontmoet. Alle drie hadden ze zo hun gedachten als het over het volgen van Hem ging. Soms heel godsdienstige gedachten. Op wie van de drie lijk jij? Ga om deze vraag niet heen, want dat heeft grote gevolgen. Het is nu volgen, of nooit.
Volgen heeft gevolgen. Daar weten de echte volgelingen van de Heere Jezus over mee te praten. Hij maakte ze volgzaam. Hoe? Ze konden Zijn roep om te volgen niet meer weerstaan. De Heere houdt ze ook volgzaam. Met al de vezels van hun bestaan volgen ze door het geloof de Heere Jezus. Soms dralen ze in het volgen. Het gevaar is dan groot dat ze Hem uit het oog verliezen. Hij zorgt er dan voor dat ze Hem weer in het oog krijgen. Dan volgen ze weer met nieuwe moed. Ze belijden steeds intenser dat het niet hun volgen is, maar Zijn liefdevolle genade die volgzaam houdt. Volgen heeft gevolgen. Weet je welke? Steeds meer liefde tot de Heere Jezus en haat tegen alle zonden. Hem de eer geven van de volgzame genade die in hun leven is gegeven. Amen.